Windows biedt surfers ook andere browsers aan

Microsoft-topman Bill Gates (Foto Lieven Van Assche) ©Lieven Van Assche

Microsoft biedt sinds deze week de Europese surfers ook andere browsers dan Internet Explorer aan. Zo ontsnapt de computergigant aan een Europese boete wegens misbruik van een dominante positie op de markt.

(belga) - Sinds begin maart krijgen gebruikers van Windows op hun computerscherm een venster te zien dat keuze biedt tussen twaalf browsers om op het internet te surfen. Naast het eigen Internet Explorer van Microsoft worden onder meer Google Chrome, Apple Safari en Mozilla Firefox aangeboden.

Via de automatische updates van Windows zou het browserkeuzevenster tegen midden mei meer dan 100 miljoen personal computers in Europa moeten bereiken. Het venster is ook beschikbaar op www.browserchoice.eu.

Zo komt Microsoft tegemoet aan de eis van de Europese Commissie. Die vond het niet kunnen dat Microsoft Internet Explorer systematisch integreerde in Windows. Negentig procent van alle computers in de wereld zijn uitgerust met het besturingssysteem van Microsoft.

De Europese Commissie dreigde met een boete wegens misbruik van een dominante positie, maar beide partijen bereikten in december vorig jaar een vergelijk nadat Microsoft beloofde om ook andere browsers aan te bieden via Windows.

Volgens bevoegd eurocommissaris Joaquim Almunia zal het aanscherpen van de concurrentie onder de browsers de innovatie stimuleren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud