Zenitel ziet bedrijfswinst tot EUR 100.000 dalen

(tijd-nieuwslijn) - De Belgisch-Noorse communicatiegroep Zenitel boekte in het eerste kwartaal van 2002 een bedrijfswinst van EUR 0,1 miljoen. In het eerste kwartaal van vorig jaar kon Zenitel nog een bedrijfswinst van EUR 23,2 miljoen voorleggen. Voor het tweede kwartaal verwacht de groep een vlakke evolutie, maar over het hele jaar moeten de omzet en winst hoger uitkomen dan vorig jaar.

Zenitel maakte de resultaten bekend in een persbericht en gaf toelichtig en vooruitzichten op een telefoonconferentie. De bedrijfswinst in het eerste kwartaal van 2001 werd opgedreven door meerwaarden op verschillende desinvesteringen. Volgens de internationale boekhoudnormen (IAS) behoren dergelijke meerwaarden tot de ebit of bedrijfswinst. Zenitel schakelde begin dit jaar over naar de IAS-boekhoudnormen. Volgens de oude boekhoudmethode bedroeg de bedrijfswinst in het eerste kwartaal van vorig jaar EUR 0,9 miljoen.

De omzet daalde in het voorbije kwartaal met 2% tot EUR 33,8 miljoen. Dat ligt onder de verwachtingen van de analisten van KBC Securities. Zij mikten op een omzet van EUR 39,4 miljoen. De omzet van de afdelingen voor draadloze toepassingen en netwerkintegratie daalde. De klanten van de divisies stellen hun opdrachten uit. Vooral in Frankrijk zit de klad erin, want door de verkiezingen geeft de publieke sector daar geen grote opdrachten meer. De omzet van de divisie voor communicatie en beveiliging steeg wel.

Zenitel verwacht in het tweede kwartaal geen verbetering van de resultaten. Vanaf de tweede helft van dit jaar zouden de cijfers moeten verbeteren door het aantrekken van de markt en het stroomlijnen van het bedrijf. "Daarom mikken we voor het hele jaar nog steeds op een stijging van de omzet en winst", zei gedelegeerd bestuurder Patrick de Groote. Hij voegde eraan toe dat Zenitel geen grote saneringen meer zal doorvoeren, enkel "nog bijsturen waar nodig".

De groep bevestigde voor 2002 haar vooruitzicht van een bedrijfswinstmarge van 2,5% tot 3%. Financieel directeur Guy Servotte wil ook werk maken van een daling van het werkkapitaal. "In het eerste kwartaal is ons werkkapitaal toegenomen, wat op onze kasstroom woog. Vanaf het huidige kwartaal zou het werkkapitaal moeten dalen", stelde hij.

Alain Petit

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud