Advertentie

Zetes blijft licht onder de verwachtingen in 2006

Het Brusselse technologiebedrijf Zetes heeft over 2006 nagenoeg stabiele resultaten geboekt in vergelijking met 2005. De nettowinst verbeterde van 4,4 tot 4,5 miljoen euro. Dat is lager dan de 4,8 miljoen euro waar twee analisten gemiddeld op rekenden. Zetes keert over het voorbije jaar een brutodividend van 0,30 euro per aandeel uit. Het bedrijf geeft in zijn persbericht geen becijferde vooruitzichten voor 2007.

(tijd) De omzet kwam in 2006 licht lager uit dan in 2005, namelijk op 137,5 miljoen euro tegen 139,5 miljoen. De gemiddelde verwachting van Bank Degroof en KBC Securities stond op 139 miljoen euro.

In Goods ID, de automatische identificatie van goederen, steeg de omzet met 23 procent, waarvan 13,5 procent organisch. De organische groei is vooral te danken aan het toenemend gebruik van spraakgestuurde identificatie in magazijnen. Daarnaast nam Zetes in het vierde kwartaal zijn concurrent Peak Technologies over, wat ongeveer 9 miljoen euro bijdroeg tot de groepsomzet.

In People ID, de identificatie van personen, daalde de omzet met 47 procent. In 2005 realiseerde Zetes een groot contract voor de identificatie van kiezers in Congo, goed voor 30 miljoen euro. In 2006 was er geen vergelijkbaar project. Globaal genomen is Zetes niettemin tevreden over de behaalde omzet, omdat het wegvallen van het Congolese project door de twee activiteitspolen samen grotendeels kon worden gecompenseerd.

De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde van 14,6 tot 11,6 miljoen euro. In Goods ID werd een ebitda van 10,3 miljoen euro behaald, wat 11,6 procent meer is dan in 2005 (9,3 miljoen euro) en een ebitda-marge van 9,25 procent oplevert. In People ID bedroeg de ebitda 3,7 miljoen euro, wat overeenkomt met een ebitda-marde van 14 procent.

Zetes boekte in 2006 een bedrijfswinst van 6,4 miljoen euro, tegen 9,9 miljoen euro het jaar voordien. De nettowinst per aandeel kwam uit op 0,836 euro tegen 0,825 euro in 2005. Twee analisten rekenden gemiddeld op 0,89 euro.

Voor 2007 ziet Zetes goede groeivooruitzichten voor Goods ID, vooral inzake spraaktechnologietoepassingen. 'Dankzij acquisitie van de softwareproducten van het gewezen Vocognition, de introductie van nieuwe oplossingen voor manufacturing en distributie - dankzij de acquisitie van Peak Europe, en de steeds diepere penetratie van Zetes in de Europese markt, bevinden de filialen van de Groep zich in een ideale positie om meer marktaandeel te verwerven', stelt het persbericht. Zetes blijft ook uitkijken naar overnamemogelijkheden.

In People ID wordt de ontplooiing van de elektronische identiteitskaart in Belgie voortgezet. 'De opstart van de Kid's card en de kaart voor de niet-Belgen zal volume toevoegen, vooral in de tweede helft van het jaar.' Zetes sleept ook het e-ID-contract in Portugal in de wacht en andere e-ID-projecten zitten in een studie- of beslissende fase. Zetes meldt ook een nieuw contract voor de identificatie van kiezers in Togo. Ook voor People ID sluit het bedrijf acquisities niet uit.

Koen Lambrecht

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud