Zwarte dag voor werkgelegenheid

Een stakingspiket bij AB InBev in Leuven. (foto: photonews)

Vlaanderen wordt geteisterd door een nieuwe ontslaggolf. Bij computer- en printerbouwer Hewlett-Packard (HP) in Diegem is een collectief ontslag aangekondigd van 324 banen. In Brugge sluit katoenspinnerij Uco Yarns de deuren. Daardoor verliezen 107 mensen hun job. Bierbrouwer AB InBev maakte vorige week bekend in eigen land 263 jobs te willen schrappen.

(tijd) - Er circuleerden al geruime tijd geruchten over ontslagen in Diegem. In mei terug maakte HP bekend dat er 5.700 jobs moesten sneuvelen in Europa.

Volgens LBC-secretaris Koen Dries slaat en zalft de HP-directie vandaag. Enerzijds werd er in Diegem een collectief ontslag aangekondigd van 324 jobs. 'Een typisch geval van spreadsheetmanagement van Mark Hurd, de topman van HP. Er wordt niet gekeken naar het werkvolume, de kwaliteit en de rendabiliteit maar puur naar de beursberichten.'  De informatie- en consultatiefase over het collectief ontslag start donderdag en zal volgens de bonden wellicht maanden duren.

De bonden halen anderzijds opgelucht adem omdat de servicedesk, 472 mensen groot, grotendeels wordt getransfereerd naar de dochter in Vilvoorde, HP CDS. 'Er bestond een plan om de activiteit naar Ierland te verhuizen, HP centraliseert dat soort activiteiten in dat land. Maar het management is erin geslaagd de jobs hier te houden', aldus Dries. 

Het gaat om 200 mensen met een vast contract en ruim 200 medewerkers met een tijdelijk contract. De onderhandelingen moeten nog starten, maar volgens de vakbondsman zullen de 200 'vasten' en een deel van de 'tijdelijken' hun job behouden. 

Volgens HP-woordvoerster Anneleen Holleweg is het de bedoeling om de operatie voor het einde van het jaar af te ronden. Het personeel dat getroffen wordt door het collectief ontslag zou één van de volgende weken ingelicht worden, na overleg met de vakbonden. 'We realiseren ons wat de impact is voor deze mensen en hun families en willen zeker onze verantwoordelijkheid nemen', aldus Holleweg.

Bij HP België werken 2.500 mensen.

SR

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud