'BBS neemt pit-stop'

Het gerechtelijk akkoord dat de Duitse velgenfabrikant BBS - in handen van de holding Creacorp van Guido Dumaery - eind vorig jaar aanvroeg, kadert in een strategische herpositionering. BBS gaat voortaan focussen op duurdere producten. Via de verkoop van de fabriek in Herbolzheim stapt het bedrijf uit de massaproductie van velgen, zegt Marc Maes, de woordvoerder van Creacorp.

De berichtgeving over de lotgevallen van BBS verliep tot dusver via de Duitse pers, in het bijzonder via de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). De gezaghebbende Duitse krant meldde maandag dat BBS op 30 december een gerechtelijk akkoord had aangevraagd, maar behalve dat het bedrijf met financiële problemen kampte, was er heel wat onduidelijkheid. Daar wil Maes nu verandering in brengen.

'BBS heeft een Insolvenz-procedure naar Duits recht opgestart met daarbij een pre-packaged plan', zegt Maes. 'Dat is een soort herstructureringsplan, een kant-en-klare oplossing waarover de rechtbank van Rottweil zich moet uitspreken.' Verwacht wordt dat dit over twee tot vier maanden zal gebeuren. 'Je mag dus niet stellen dat BBS over de kop is gegaan. Het is eerder zo dat BBS een pit-stop neemt.'

Het nieuwe strategisch plan komt erop neer dat BBS zich voortaan wil toeleggen op de productie van premiumwielen, van wielen voor de motorsport en voor de naverkoop (aftermarket). Zoals momenteel het geval is, zal dat gebeuren in de fabriek van Schiltach in het Zwarte Woud.

Dat de andere fabriek van BBS, in Herbolzheim, verkocht wordt aan de Zwitserse sectorgenoot Ronal, past ook in het plaatje. In Herbolzheim worden de grote series voor automobielfabrikanten vervaardigd en Ronal, dat merkelijk groter is dan BBS, zocht net bijkomende productiecapaciteit. 'Wij waren een hele tijd in overleg met een (andere) potientiële investeerder voor Herbolzheim, maar die gesprekken verliepen zeer traag. Daarom besloten we Herbolzheim te verkopen aan Ronal, waarvoor nu een 'letter of intent' is getekend', legt Maes uit. Ronal wil de fabriek verder uitbouwen, overeenkomstig eerdere plannen van BBS.

De opbrengst van die verkoop zal BBS nagenoeg schuldenvrij maken en zo de deur openzetten voor nieuwe investeringen in Schiltach, zegt de Creacorp-woordvoerder nog. De lonen van december, die als gevolg van de Insolvenz-procedure niet waren uitbetaald, zullen volgende week gestort worden. BBS lag stil tijdens de eindejaarsweken, maar op 10 januari wordt de productie hervat.

Intussen heeft de FAZ Guido Dumarey ontdekt. Onder de titel 'Ein Leben wie auf der Rennstrecke' (Een leven als op het racecircuit) tekent de krant een uitgebreid portret van de flamboyante zakenman met West-Vlaamse roots.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud