Aziaten kopen Saab

foto: EPA/Robin Utrecht

Een Chinees-Japans consortium koopt de failliete Zweedse autobouwer Saab. Volgens de curator gaat de overnemer in de Saab-fabriek elektrische wagens ontwikkelen en produceren.

Het consortium NEVS, gefinancierd door Chinese en Japanse groepen, koopt Saab. Dat kondigde de curator aan op een persconferentie in de vestiging van Saab in Trollhättan, in het zuidwesten van Zweden.

National Electric Vehicle Sweden (NEVS), een Chinees-Japanse investeerdersgroep bracht op 7 juni nog een officieel overnamebod uit, via een vennootschap in Zweden. Hoeveel NEVS biedt en wat de groep wil investeren, blijft voorlopig onduidelijk.

Volgens de curator zal NEVS nieuwe activiteiten opstarten in Trollhättan. 'De ontwikkeling en de productie zullen gefocust zijn op elektrische wagens', verklaarde hij.

Topman en hoofdaandeelhouder van NEVS is de Zweedse zakenman van Chinese afkomst Kai Johan Jiang. De voorzitter is Karl-Erling Trogen, die ooit nog aan het hoofd stond van de vrachtwagendivisie van Volvo.

Volgens de website van NEVS is de groep voor 51 procent in handen van het Hongkongse bedrijf National Modern Energy Holdings en voor 49 procent van de Japanse investeringsmaatschappij Sun Investment.

Saab werd twee jaar geleden van de ondergang gered door Spyker Cars van de Nederlandse zakenman Victor Muller, maar ging door geldgebrek failliet op 19 december 2011. Saab deed nog een wanhoopspoging om financiering in China te vinden, maar de vroegere eigenaar, het Amerikaanse General Motors, verzette zich tegen de overdracht van patenten. Volgens de curatoren ligt de waarde van de activa niet hoger dan een derde van de schulden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content