Advertentie
Advertentie

Buffett-bedrijf legt hand op Transics

(rv) ©transics

Wabco koopt navigatiespecialist Transics. Het technologiebedrijf, waarin Warren Buffett een belang heeft, betaalt 14,14 euro per aandeel, een stuk meer dan wat CEO Walter Mastelinck van Transics eerder neertelde.

Sinds begin deze week werd al vermoed dat de reden voor de schorsing van Transics International was dat er een verkoop op til was. Dat blijkt nu bewaarheid te worden.

Tavares, het investeringsvehikel van Transics-oprichter Walter Mastelinck en van het durfkapitaalfonds Creafund, wordt verkocht aan Wabco Europe bvba, een internationale technologiegroep met hoofdzetel in Brussel en vestigingen in heel de wereld, voor 111,1 miljoen euro. Wabco Europe is een dochter van het in New York genoteerde Wabco Holdings.

Aangezien Wabco ook 15,3 miljoen euro cash in handen krijgt die in Transics zit, kost de overname netto 95,8 miljoen euro. De overnameprijs impliceert een prijs van 14,14 euro per aandeel Transics.

Opvallend detail: de legendarische Amerikaanse investeerder Warren Buffett stapte in 2012 in Wabco Holdings en is met 6,6 procent de belangrijkste aandeelhouder.

Op de overname zal een overnamebod volgen voor de luttele aandelen Transics die Tavares in de voorbije biedrondes nog niet in handen kreeg. Daarbij zal eveneens 14,14 euro per aandeel geboden worden.

Transics, dat in 2007 naar de beurs trok tegen 17,50 euro per aandeel, werd geschorst toen de koers op 10 euro stond. Het aandeel was op 5 februari plots gestegen.

Jackpot

Met de overname winnen CEO Walter Mastelinck en co een jackpot. Sinds 2012 proberen Mastelinck, het durfkapitaalfonds Creafund, Ludwig Lemenu en Uniholding samen Transics van de beurs te halen. Verenigd in het vehikel Tavares slaagden ze er in verschillende stappen in hun belang van 30,5 procent op te drijven tot 97 procent.

In een eerste en tweede ronde hadden ze 7,50 euro geboden en hun belang tot 73,6 procent kunnen opdrijven. Dat was echter onvoldoende om Transics van de beurs te kunnen halen. Te veel aandeelhouders - ING AM Insurance Companies dat 16,5 procent had, Generali (5%) en kleine beleggers - oordeelden dat dat eerste bod ontoereikend was.

De verzekeraars achtten het bedrijf toen 15 euro per aandeel waard. Zij gingen overstag nadat het bod tot 9,50 euro was opgetrokken. Dat gebeurde iets meer dan een jaar na het oorspronkelijke bod, waardoor wie zich met 7,50 euro tevreden had gesteld geen aanspraak kon maken op de 2 euro verschil. Enkele kleine aandeelhouders met samen goed 3 procent bleven het been stijfhouden. 

Volharders

Klein detail: ook ING en Generali die lange tijd weigerden te verkopen, delen in de winst. Ze bedongen blijkbaar dat ze 90 procent van de meerprijs bij een eventuele verkoop kunnen incasseren. De kleine aandeelhouder die inging op de verschillende biedingen van Tavares, heeft dat recht niet.

Tavares betaalde zo in verschillende stappen in totaal 44,2 miljoen euro voor een belang van 66,5 procent, zijnde het verschil tussen 30,5 procent en 97 procent. Nu hun volledige belang in Transics voor 111,1 miljoen euro verkocht wordt, boeken ze een snelle winst van 24,6 miljoen euro. Dat is na aftrek van het bedrag dat wordt doorgestort aan ING AM Insurance en Generali.

Mastelinck heeft een belang van 23,2 procent in Tavares. Hij rijft dus direct 5,7 miljoen euro binnen. Creafund, Lemenu en Uniholding strijken respectievelijk 8 miljoen, 6,8 miljoen en 4 miljoen op.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud