Chinees plan voor fabriek Ford Genk

De site van Ford in Genk (foto: Belga) ©BELGA

De Chinese producent van elektrische voertuigen BYD heeft ambitieuze plannen om elektrische autobussen in Europa te verkopen. Potentieel komt zo de site van Ford Genk in aanmerking voor de assemblage.

BYD produceert nu enkel in China, maar als het bedrijf commercieel succes in Europa heeft, zal dat veranderen. 'Als we een vijfhonderdtal bussen per jaar in Europa kunnen verkopen, wordt een productievestiging in Europa of Turkije rendabel', zegt de Belg Jean-Luc Deflandre, adviseur van de raad van bestuur van BYD.

Deflandre zegt dat de site van Ford Genk in aanmerking kan komen om bussen te assembleren. 'Nu niet, omdat het nog wat te vroeg is, maar wel als we grote bestellingen in Europa kunnen binnenhalen.' De Amerikaanse autobouwer Ford wil zijn Genkse assemblagefabriek met meer dan 4.000 werknemers in 2014 sluiten.

Voor zijn Europese productie kijkt BYD uit naar joint ventures met lokale busbouwers. 'We zoeken partners zoals Van Hool', zegt Deflandre.

De busbouwer uit Lier wenste gisteren niet te reageren op het aanzoek van BYD. 'We geven geen commentaar op dergelijke strategische onderwerpen en speculatieve berichten. Bedrijven met voorstellen kunnen best contact opnemen met de directie', zei een woordvoerder.

Testexemplaar

BYD, dat in China tienduizend bussen heeft rondrijden, heeft al een Europese homologatie voor zijn elektrische stadsbus en probeert bestellingen in de wacht te slepen van Europese busmaatschappijen.

Vandaag neemt de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB een testexemplaar in gebruik.Daarnaast won het bedrijf al een eerste aanbesteding voor zes elektrische bussen in Nederland en zijn er al contacten in andere landen voor tientallen exemplaren.

Elektrische stadsbussen kosten ruim 400.000 euro, zowat het dubbele van de bussen met klassieke verbrandingsmotor. ‘Door de veel lagere brandstof- en onderhoudskosten is dat prijsverschil al na vier jaar weg-gewerkt', zegt Deflandre.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content