Advertentie

Fiat lijft Chrysler in

Fiat-CEO Sergio Marchionne met een UAW-afgevaardigde in de Chrysler-fabriek in Toledo, Ohio (foto: Bloomberg)

De Italiaanse autoreus Fiat verwerft de volledige controle over het Amerikaanse Chrysler. Een opsteker voor CEO Sergio Marchionne, die over het minderheidsbelang lang en moeizaam moest onderhandelen met de vakbond.

Fiat betaalt de Amerikaanse vakbond United Automobile Workers (UAW) 3,65 miljard dollar (2,65 miljard euro) voor het minderheidsbelang van 41,46 procent in de nummer drie van Detroit. 1,75 miljard cash en 1,9 miljard via een speciale uitkering door Chrysler zelf.

Bovendien stemt Fiat er mee dat Chrysler bovenop de gewone CAO gespreid over vier jaar 700 miljoen dollar extra in het pensioenfonds van de UAW stort. Op termijn beloopt het prijskaartje dus 4,35 miljard dollar. Maar dat is nog altijd een stuk minder dan de 5 miljard dollar waar de UAW naar verluidt lang op inzette.

De deal is zo gestructureerd dat Fiat zelf geen kapitaalverhoging zal moeten doorvoeren om de volledige controle te verwerven, een scenario waar flink wat aandeelhouders beducht voor waren.

Overname redt overnemer

Fiat redde in 2009 Chrysler van de ondergang, maar door de crisis op de Europese thuismarkt van de Italianen zijn de rollen omgekeerd. De kasstroom uit Detroit houdt nu de kwakkelende multinational uit Turijn recht. Het is dan ook logisch dat Fiat-CEO Sergio Marchionne er lange en moeizame onderhandelingen met de bonden voor over had om de volledige controle over de Amerikaanse dochter te verwerven.

De deal is dan ook een tour de force voor Marchionne. Eind vorig jaar speelden de vakbonden nog blufpoker door te dreigen Chrysler naar de beurs te brengen, omdat beleggers het nummer drie van Detroit beter naar waarde zouden schatten.

In een mededeling klinkt Marchionne dan ook bijna euforisch. 'In het leven van elke grote onderneming zijn er grote momenten die de geschiedenisboeken ingaan. Dit akkoord is daar duidelijk één van. We kunnen nu echt aan de creatie van een globale autoconstructeur werken'.

Beleggers delen de euforie: het aandeel Fiat start in Milaan het beursjaar met een winst van 13 procent tot 6,70 euro, de hoogste koers sinds midden 2011.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud