Advertentie

GM benoemt Mary Barra als CEO

Mary Barra - Foto Bloomberg ©Via Bloomberg

General Motors als eerste autobedrijf ooit een vrouw tot CEO benoemd. Dat heeft 's werelds grootste autoconstructeur bevestigd. Barra vervangt de 65-jarige Dan Akerson, die iets vroeger dan verwacht met pensioen gaat.

Akerson heeft dinsdag aan het personeel laten weten dat hij op 15 januari afzwaait. Dat is enkele maanden vroeger dan verwacht. Dat komt omdat bij de vrouw van Akerson onlangs een gevorderde vorm van kanker werd vastgesteld. Akerson stopt ook als voorzitter van de groep. Zijn vervanger daar is Theodore Solso.

De 51-jarige Barra startte haar carrière bij GM helemaal aan de basis, als stagiaire op de fabrieksvloer. In de daaropvolgende 30 jaar baande ze zich een weg doorheen de rangen. De afgelopen 22 maanden was ze hoofd productontwikkeling en kwaliteit voor alle wagens van GM.

Ze komt aan het hoofd van een bedrijf dat pas weer volledig in private handen is, nadat de overheid zijn belang in de autobouwer van de hand deed. Dat was nog een erfenis van de reddingsoperaties die voormalig president George W. Bush en huidig president Barack Obama moesten opzetten. In 2009 maakte GM een doorstart onder Chapter 11, om in 2010 opnieuw naar de beurs te trekken.

Barra troeft onder meer Mark Reuss, topman van GM North America, CFO Dan Ammann en vicevoorzitter Steve Girsky af. Zij werden ook allemaal geciteerd als kandidaat-CEO's, al wilde niemand ooit bevestigen wie er op de long- of shortlist stond. GM is 's werelds grootste autobouwer voor Toyota en VW.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud