Geen rode en zwarte auto's door natuurramp Japan

Wereldwijd is de productie van zo'n 600.000 wagens bedreigd door een tekort aan onderdelen als gevolg van de aardbeving in Japan. Onder meer de aanvoer van het glanspigment Xirallic is een probleem. Dat pigment wordt namelijk enkel geproduceerd in een fabriek in de buurt van Fukushima. De fabriek ligt er mogelijk nog weken stil. Dat meldt Bloomberg.

Bij Toyota, de grootste autoproducent van Japan, ligt het productieschema al 140.000 wagens achter. Ook andere spelers zoals Honda (46.600) en Mitsubishi (15.000) kampen met een haperende output.

De toeleveringsproblemen dreigen de volgende weken ook uit te breiden naar de VS, zo luidde het zaterdag. Honda wijst op een gebrek aan onderdelen en verwacht productieonderbrekingen in zijn fabrieken in Ohio, Alabama, Indiana, Canada en Mexico.

Bij Mazda, dat al 31.000 minder wagens produceerde sinds de aardbeving, zijn de bestellingen van dealers in de VS voorlopig opgeschort.

Eén van de leveringsproblemen betreft de glanslak Xirallic, die enkel in een fabriek op zo'n 40 km van Fukushima wordt gemaakt. Die fabriek werd zwaar getroffen door de aardbeving en tsunami. Het is onduidelijk wanneer de productie er zal heropstarten, de ingenieurs mogen de gebouwen voorlopig niet in.

Als gevolg van het ontbrekende pigment heeft Chrysler voorlopig de bestelling van een tiental kleuren afgeraden, onder meer verschillende tinten zwart en rood. Ook Ford annuleert voorlopig bestellingen voor bepaalde zwarte en rode voertuigen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud