‘Problemen bij Belron zuiver conjunctureel'

Jean-Pierre Bizet, de CEO van D'Ieteren - Foto Photo News

De problemen bij Belron, die D'Ieteren er toe brachten vrijdagavond een dubbele winstwaarschuwing de wereld in te sturen, zijn zuiver conjunctureel van aard. ‘Structureel blijft het hele verhaal overeind’, probeert topman Jean-Pierre Bizet te sussen.

D’Ieteren verraste de markten net voor het weekend op een bijzonder onaangename manier. In een heel beknopt persbericht pakte de Belgische autodienstengroep uit met een tweevoudig winstalarm. De courante winst voor belastingen zal dit jaar niet met 25 procent dalen tegenover 2011, maar met 30 procent. En voor 2013 mag een verdere resultaatsverslechtering worden verwacht, met 10 tot 15 procent tegenover 2012. Kortom: mogelijk zal de winst over 2013 liefst 40 procent onder het recordcijfer van 2011 liggen.

De oorzaak van dat alles is de voertuigbeglazingsdochter Belron, bij ons vooral bekend van het merk Carglass maar wereldwijd bedrijvig in meer dan 30 landen. ‘De markten waarop Belron actief is (herstelling en vervanging van autoruiten, red.) kennen een grotere daling dan verwacht’, legt Bizet uit.

‘Het eerste halfjaar was sterk beïnvloed door de zeer zachte winter. Voor het tweede halfjaar hadden we een meer normale gang van zaken verwacht, geen groei maar een vlakke ontwikkeling. Nu blijkt echter dat zich toch een daling voordoet in het vierde kwartaal. De maanden oktober, november en december waren verre van schitterend. Maar dat is allemaal een kwestie van marktontwikkeling, niet van marktaandeel.’

Door te waarschuwen voor een lager resultaat in 2013 ‘wilden we enkel voorzichtig zijn, want het ziet er momenteel niet naar uit dat de Europese markten zullen herstellen’, gaat Bizet verder. ‘De conjunctuurtrends voor volgend jaar zijn slechter dan eerder was verwacht.’ Vooruitkijken is echter bijzonder moeilijk: 'Iedereen zit een beetje in de mist wat 2013 betreft.'

Timing

De D’Ieteren-topman zit duidelijk wat verveeld met de timing van de winstwaarschuwing, zo vlak voor Kerstmis. Enerzijds voelde hij zich verplicht om te communiceren, omdat uit de cijfers naar voor kwam dat het vierde kwartaal een tegenvaller is bij Belron en hij met die boodschap niet wou wachten tot pakweg februari. Anderzijds start binnenkort de ‘gesloten periode’ waarbinnen een bedrijf niet over de resultaten mag berichten. 'Wij hebben vrijdag niet als datum uitgekozen, we zaten wat gewrongen door de klok.'

Bizet beklemtoont dat de problemen bij Belron zuiver conjunctureel van aard zijn, dus met de markt te maken hebben, en zeker niet structureel. 'Het hele verhaal blijft overeind’, klinkt het zonder aarzelen.

Over D’Ieteren Auto, de tweede activiteit van de groep, werd in het persbericht van vrijdag met geen woord gerept. Bizet bevestigt dat er over D’Ieteren Auto niets te melden valt. 'Febiac verwacht een vlakke markt in 2013 en wij onderschrijven dat.'

Intussen is Federauto, dat de autodealers en –herstellers vertegenwoordt, al een stuk pessimistischer: die beroepsvereniging verwacht voor volgend jaar een krimp van de markt met 6 à 7 procent.

Het aandeel D’Ieteren kreeg maandag een klap van 17,2 procent. De analisten van KBC Securities en Degroof verlaagden hun advies en koersdoel. Op de afstraffing op de beurs wou Bizet geen commentaar geven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud