Stadsauto is af van dieselverslaving

De Ford Fiesta

De Belg is steeds minder verslingerd aan dieselauto’s. Onder invloed van de opheffing van de federale CO2-korting en het steeds kleinere relatieve prijsvoordeel aan de pomp, wordt benzine steeds populairder.

In weinig landen waren dieselauto’s zo populair als hier. Er waren jaren dat meer dan acht op de tien nieuwverkochte auto’s uitgerust waren met een dieselmotor. Aan die tijd lijkt een eind gekomen te zijn, blijkt uit de detailcijfers over de autoverkoop die de sectorfederatie Febiac donderdag bekendmaakte. Het aandeel dieselauto’s onder de nieuwe inschrijvingen kelderde van 75,3 procent eind 2011 naar 68,5 procent bij het begin van het derde kwartaal op 1 juli.

De oorzaak daarvoor ligt vooral bij de nieuwe fiscale regels die door de federale regering-Di Rupo zijn ingevoerd. Door de afschaffing van de CO2-korting zijn dieselauto’s aanzienlijk minder aantrekkelijk geworden ten opzichte van benzine-auto’s. Dieselauto’s stoten per kilometer weliswaar minder CO2 uit dan benzinemotoren, maar daar staat wel tegenover dat dieselauto’s nog altijd meer andere afvalstoffen en fijnstof uitstoten.

Daarbij komt nog dat het prijsverschil tussen benzine en diesel aan de pomp steeds kleiner geworden is. Daardoor worden benzine-auto’s steeds populairder bij automobilisten die weinig rijden.

Het sterkst is de kentering merkbaar in de compacte klasse. Bij vier van de vijf bestverkochte modellen werden meer benzinevarianten op kenteken gezet dan dieselexemplaren. Vooral bij de Ford Fiesta is de omslag groot. Meer dan zes op de tien verkochte Fiesta’s beschikken vandaag over een benzinemotor.

De Citroën Berlingo bleef overigens de populairste auto van het land. In het eerste halfjaar werden er 4.444 verkocht, waarmee het de praktisch identieke Peugeot Partner met 3.629 exemplaren ruim voorbleef. De Renault Megane en zijn vele uitvoeringen volgden op de derde plaats; de zakensedan Audi A4 en de Volkswagen Passat vervolledigen de top 5.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect