Atenor belooft ongewijzigd keuzedividend

Stéphane Sonneville, ceo Atenor Foto: Dieter Telemans

Atenor realiseerde in de eerste zes maanden 9 procent minder winst. Maar de vastgoedontwikkelaar denkt toch het dividend op peil te kunnen houden, het wordt wel een keuzedividend. Atenor kondigt ook twee nieuwe projecten aan.

Atenor had op de algemene vergadering van april aangekondigd de parameter van het dividend te zullen herbekijken. De ontwikkeling van het vastgoedlandschap zou mede bepalen of het gulle dividend van bruto 2 euro per aandeel (6,9 procent bij de slotkoers van 29 euro gisteren) zou kunnen worden behouden. Een aantal analisten twijfelde daaraan. Atenor zegt nu dat het 2 euro blijft, maar het wordt wel een keuzedividend.

Stéphan Sonneville, gedelegeerd bestuurder, verwacht dat de referentie-aandeelhouders massaal zullen kiezen voor aandelen in plaats van cash. Zij hebben samen 49 procent handen: Sofinim van Ackermans & van Haaren (12 procent),  Tris van de familie Donck (12 procent) ,  Alva van de familie Vastapane (10 procent), de Luxemburgse holding Luxempart (met een aantal families, 10 procent) en Stéphan Sonneville (5 procent) zelf.

Het operationeel resultaat  ligt na zes maanden met 4,70 miljoen euro nochtans 30 procent lager dan een jaar eerder. De daling van de nettowinst met 9 procent tot 7,68 miljoen is beperkter. 'Het resultaat is redelijk te noemen gezien de conjunctuur', benadrukt Stéphan Sonneville.

De verkoop van kantoorgebouwen op de Up-site aan het kanaal aan Ethias, Unizo en PMV leverde een nettoresultaat  per m² op van respectievelijk 1.111 euro, 408 euro en 600 euro. Dat is beduidend meer dan het historisch gemiddelde van de groep en de langetermijnstrategie van de groep (500 euro/m²). Die drie verkopen droegen in de eerste helft van dit jaar nog voor 4,85 miljoen euro bij aan het resultaat.

De verkoop van de 251 appartementen in de woontoren van Up-Site zal vooral in 2013 en 2014 moeten bedragen tot de resultaten. Twee jaar voor de opening is reeds 40 procent verkocht. De verkoop zit zelfs voor op schema.

De verkoop van het gebouw Trebel aan het Europees Parlement is getekend. Normaal moet die vergunning snel kunnen worden verkregen en moet er volgend jaar kunnen worden gebouwd en moet ook dit bijdragen tot het resultaat.

'Nog belangrijker is ons potentieel. We hebben van de crisis gebruikt om gronden en projecten goedkoop te kopen en voor te bereiden. Atenor heeft vandaag een pijplijn met 11 projecten voor 650.000 euro  m² ontwikkeling waarin 213 miljoen euro is geïnvesteerd', aldus Sonneville. Daarin zitten twee kleinere nieuwe projecten die Atenor bij de voorstelling van de resultaten aankondigde vlakbij de stations van  Aat en Bergen.

Tegen de geambieerde 500 euro per m²  vertegenwoordigt deze uitbreiding van de portefeuille een (potentieel) nettoresultaat  van 325 miljoen euro. De vraag is of en hoe snel die projecten effectief kunnen worden gerealiseerd. Sonneville maakt zich sterk dat 9 van deze projecten (gefaseeerd) effectief in aanbouw zullen (kunnen) zijn in 2013.  Er moeten natuurlijk voldoende geïnteresseerden opdagen. Ook in Roemenië wordt nu voorzichtig voortgebouwd aan een project.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud