Belg koopt minder woningen

©Hilz, Peter/Hollandse Hoogte

In het derde kwartaal is de woningmarkt licht afgekoeld. Het aantal verkopen is ten opzichte van het tweede kwartaal met bijna 6 procent gedaald. Het is de eerste echte daling in meer dan een jaar. De gemiddelde prijs van een woonhuis steeg op nationaal niveau wel nog met ruim 1 procent. Die stijging is volledig toe te schrijven aan Vlaanderen. Een en ander blijkt uit de Notarisbarometer van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat die peilt naar de activiteiten van de bevolking inzake vastgoed, vennootschappen en familiezaken.

Uit de cijfers van het derde kwartaal van 2010 blijkt dat de vastgoedmarkt, voor het eerst sinds de heropleving in de lente van 2009, weer wat afkoelt. Het aantal transacties zit nu op het niveau van het derde kwartaal van 2008.

'Zeker juli, waarin de activiteit met bijna 20 procent daalde ten opzichte van juni, trok het hele kwartaal naar beneden. De rustige zomermaanden verklaren echter niet alles, want ook september was niet echt een hoogvlieger qua activiteit. Dat heeft waarschijnlijk veel te maken met de gestegen prijzen', stelt Bart van Opstal, voorzitter van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat.

Geen enkele regio ontsnapt aan de dalende activiteit. Wallonië gaat bijna 5 procent achteruit, Vlaanderen bijna 6 procent en Brussel zelfs ruim 8 procent. Daarbij moet wel opgemerkt worden dat de Brusselse vastgoedmarkt relatief klein is, de minste evolutie zorgt er voor fikse schommelingen.

Huizen

De huizenprijzen laten op nationaal niveau een stijging zien van 1,1 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Vooral de Vlaamse vastgoedmarkt zorgt hiervoor. De gemiddelde prijs steeg er van 212.383 euro naar 217.781 euro (+2,5 procent).

In Wallonië daalde prijs licht van 148.719 euro naar 147.291 euro. Brussel kende een daling van 6,4 procent, van 352.705 euro naar 329.996 euro. Toch blijft de hoofdstad daarmee nog altijd 15 procent boven de gemiddelde prijs in het eerste kwartaal van dit jaar.

Appartementen

Op de nationale markt van de appartementen, die een stuk stabieler is dan die van de woonhuizen, daalde de gemiddelde prijs met 1 procent, van 191.622 euro naar 189.758 euro. Vooral in Vlaanderen en Brussel werden appartementen 1,7 procent goedkoper.

In Wallonië steeg de gemiddelde prijs daarentegen met ruim 5 procent. Vooral Waals-Brabant (+11,7 procent) en Luik (+7 procent) waren daarvoor verantwoordelijk.

In het noorden van het land noteert enkel Oost-Vlaanderen een stijging (+2,3 procent), de andere Vlaamse provincies moesten 1 procent tot ruim 3 procent inleveren.

In de cijfers die de notarissen via de Notarisbarometer verspreiden, gaat het o.a. om de verkoop van vastgoed in de afgelopen drie maanden. De gegevens worden elektronisch verzameld op het ogenblik van de ondertekening van de voorlopige verkoopovereenkomst, 3 à 4 maanden voor de ondertekening van de akte. Hierdoor beschikken de notarissen over de meest recente gegevens inzake de Belgische vastgoedmarkt.

Ondernemers

Ten opzichte van het dede kwartaal van 2009 daalt het aantal nieuw opgerichte bedrijven met 3,5 procent. Waarschijnlijk (de cijfers voor september zijn nog niet volledig) werden er in het 3e trimester van 2009 zowat 15.000 nieuwe ondernemingen opgericht. Dat is het laagste cijfer van de afgelopen jaren. Tegelijk blijft het aantal faillissementen stijgen. Het aantal bedrijven dat bankroet gaat, lag dit trimester 9% hoger dan in 2009.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect