CFE: DEME winstmotor, bouw weer rendabel

Bagger- en milieugroep DEME tekent nu voor bijna de volledige nettowinst van CFE. ©deme

De bouwgroep CFE heeft een uitstekend eerste halfjaar achter de rug. Met dank aan DEME, dat nu voor 100 procent onder CFE valt en gouden tijden beleeft. Maar ook dankzij de bouwactiviteiten, die weer lichtjes rendabel zijn. Het orderboek is aan het krimpen, maar blijft bij DEME op een hoog niveau.

CFE realiseerde over de eerste zes maanden een omzet van 1,77 miljard euro. Dat is 12,4 procent meer dan het herwerkt cijfer voor het eerste semester van 2013. Herwerkt omdat de bagger- en milieugroep DEME toen maar voor 50 procent door CFE werd gecontroleerd en omdat CFE vanaf dit jaar rekening houdt met de boekhoudnormen IFRS 10 en 11. Het omzetcijfer van 1,77 miljard euro is hoger dan analisten hadden verwacht.

De stijging is in de eerste plaats te danken aan DEME (+9,5%), maar ook aan ‘Contracting’ – waarbinnen de activiteiten Bouw, Spoor & Wegeninfra, en Multitechnieken zijn ondergebracht – dat er 22,8 procent op vooruitging. De stijging komt van gebouwen in de Benelux en in Afrika, terwijl de activiteit inzake burgerlijke bouwkunde achteruitging. DEME was volop actief op grote werven in Qatar (nieuwe haven van Doha) en Australië (Wheatstone lng-project), maar ook in West-Afrika en op de Noordzee, waar tientallen funderingen voor windturbines werden geplaatst.

Ook winstmatig presteerde CFE sterk met een bedrijfswinst van 103,1 miljoen euro, bijna een verdubbeling (+90,9%) tegenover het proformacijfer voor de eerste zes maanden van 2013.

De nettowinst kent een ruime verdrievoudiging (+265,5%) tot 63,6 miljoen euro. Eens te meer is DEME de grote winstmotor: liefst 62,7 miljoen euro komt van de baggeraar. Contracting draagt 2,2 miljoen euro bij, een opmerkelijke verbetering tegenover een jaar eerder toen deze activiteiten 15,1 miljoen euro verlies lieten optekenen door verliezen op enkele bouwprojecten en herstructureringskosten in de tak multitechnieken. 'Na de catastrofe van vorig jaar staan de lichten weer op groen bij Multitechnieken', zei topman Renaud Bentégeat op de persconferentie over de halfjaarcijfers.

Een zekere bron van zorgen lijkt het orderboek, dat eind juni 3,92 miljard euro groot was. Nog steeds een behoorlijk getal, maar wel een daling met 10,6 procent ten opzichte van eind december. De daling treft alle polen van de groep, maar is vooral uitgesproken in de bouw met een daling van bijna een vijfde (-18,6%). Dat is deels bewust, omdat CFE zijn marges wil bewaren, deels te wijten aan de markt. Vooral het winnen van nieuwe opdrachten voor grote openbare werken blijkt zeer moeilijk, gewoon omdat er veel minder projecten zijn. 'Wij zullen daarom niet aarzelen naar het buitenland te trekken', aldus Bentégeat. 'Buiten de Benelux maar niet in de hele wereld.' Het orderboek van DEME is 8 procent kleiner geworden, maar blijft met 2,8 miljard euro ‘op een zeer hoog niveau’, stelt CFE.

CFE geeft geen concrete vooruitzichten. De groep zegt wel dat het er goed uitziet voor DEME en dat het herstel in de polen Bouw en Multitechnieken – die vorig jaar verlieslatend waren – zich bevestigt. De pool Vastgoedontwikkeling, in het eerste halfjaar nog licht verlieslatend, zou in het tweede halfjaar winst opleveren, vooral dankzij de verkoop van appartementen in Polen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud