DEME aantrekkelijkste werkgever in België

Een schip van DEME aan het werk bij de verbreding van het Panamakanaal.

Het gaat DEME, de specialisten van bagger- en maritieme werken, voor de wind. Niet alleen worden de grote contracten bij wijze van spreken aan mekaar gerijgd, DEME blijkt ook de aantrekkelijkste grote werkgever van het land. Van de mensen die het bedrijf kennen, wil 57,1 procent er ook wel voor werken. Zo hoog scoorde nog nooit een onderneming in de peiling van Randstad, die nu 12 jaar loopt.

De populariteit van de baggerbedrijven is niet nieuw: in 2009 en 2010 voerde eeuwige rivaal Jan De Nul - nu nummer 6 - de lijst aan van Randstad, en DEME zelf haalde in de twee voorbije jaren telkens 'zilver'. DEME haalt een goede score op zowat alle aspecten die een job aantrekkelijk kunnen maken: loon, sfeer, financiële gezondheid van het bedrijf, jobinhoud, werkzekerheid. Enkel voor het evenwicht tussen werk en privéleven zit het bedrijf net onder het gemiddelde - de vele buitenlandse opdrachten met wekenlang verblijf ter plaatse zijn daar uiteraard niet vreemd aan.

Voor de rest veel usual suspects in de toptien (zie tabel). Enkel HP - de grootste stijger in de top20 -, PWC en Brussels Airlines komen erbij.

Nieuw dit jaar is dat de 14.000 mensen die Randstad laat ondervragen, ook hun oordeel moesten geven over grote overheidsdiensten. Daar gaan de federale overheidsdiensten met de hoogste eer lopen, voor de Vlaamse overheid en het FAVV (bekend als de 'voedselveiligheidsdienst'). Als de FODs apart worden genomen, blijkt de dienst Volksgezondheid de primus inter pares. 'Dit is het moment om misverstanden over het werk op 'een duf ministerie' definief uit de weg te ruimen', reageerde Dirk Cuypers, de voorzitter van die overheidsdienst.

De overheidsdiensten doen het zo goed, dat ze gemiddeld genomen zelfs hoger scoren dan de private sectoren.

Als wordt opgesplitst volgens verschillende subgroepen, valt op dat bij de Nederlandstalige respondenten zelfs iets meer zouden willen werken bij de Vlaamse overheid dan bij totaalwinnaar DEME. Bij houders van een masterdiploma haalt DEME het voor de FAVV en Janssen Pharmaceutica.

'Bij de rekrutering voelen we niet echt de concurrentie van de overheidsdiensten, die nochtans net als wij veel ingenieurs zoeken', zegt Harry Mommens, de personeelsmanager van DEME. 'Mensen die kiezen voor een baan bij de overheid, zijn blijkbaar toch anderen dan zij die bij een privébedrijf willen werken.' Mommens is uiteraard blij met de eerste plaats. 'Een bevestiging van de scores van de vorige jaren, en van de vele inspanningen die we doen om mensen te begeleiden in een mooie loopbaan. Het stemt tevreden dat dit doordringt bij het grote publiek.' DEME groeit sterk en zoekt jaarlijks honderden nieuwe werknemers: dit jaar 500, van wie zowat 300 voornamelijk ingenieurs, en 200 'varende crew' zoals kapiteins.

De 14.000 respondenten geven telkens van een reeks bedrijven en diensten aan of ze die kennen, en zo ja, of ze er zouden willen werken. Het resultaat geeft een goed beeld van de perceptie over de werkgever bij het grote publiek van 18 tot 65 jaar, zowel werkend als werkloos of studerend. (Andere rankings steunen meestal in ruime mate op het tevredenheidscijfer dat werknemers hun eigen werkgever geven.) Deze perceptie van een werkgever, ook wel 'employer brand' genoemd, speelt een steeds grotere rol bij de keuze waarvoor kandidaat-werknemers staan en is dus steeds belangrijker in de strijd om talent, merken rekruteerders.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud