Advertentie
Advertentie

DEME houdt CFE op het droge

DEME redde het jaar van CFE - Foto DEME ©deme

De bouwgroep CFE heeft 2013 besloten met een kleine winst, tenminste als geen rekening wordt gehouden met de impact van de DEME-deal met Ackermans & van Haaren. De divisies bouw en multitechnieken doken in het rood, maar baggerdochter DEME bracht redding.

De resultaten van CFE hebben dit jaar twee gezichten: er is een nettocijfer waarin enkel met het operationele is rekening gehouden en een tweede nettocijfer waarin de DEME-deal is verwerkt. CFE en Ackermans & van Haaren (AvH) controleerden de voorbije tien jaar elk 50 procent van het bagger- en milieuconcern DEME. In september zette AvH echter een deal op touw waarbij DEME volledig in handen kwam van CFE en CFE een dochter werd van AvH. Daarbij werd ook een kapitaalverhoging doorgevoerd bij CFE.

Onder IFRS heeft de hele operatie een dubbel (boekhoudkundig) effect. Vooreerst stijgt de waarde van CFE's belang in DEME met 118,2 miljoen euro, vervolgens is er een impairment van 207,4 miljoen euro op het van AvH verworven belang. Resultaat: een negatieve impact van 93 miljoen op het niveau van het nettoresultaat.

Als gevolg van dit boekhoudkundig gegoochel boekt CFE over 2013 een nettoverlies van 81,2 miljoen euro of 3,21 euro per aandeel. 'Een kunstmatig verlies', was het commentaar van Renaud Bentégeat, de CEO van CFE. Laten we de impact van de DEME-deal buiten beschouwing, dan klokt het jaar 2013 af op een nettowinst van 7,9 miljoen euro. Dat is liefst 83,9 procent minder dan het jaar voordien, maar geen verrassing.

CFE gaf de voorbije zes maanden immers twee keer een winstwaarschuwing. Een eerste keer op 5 augustus, vervolgens op 23 januari. De problemen die in de zomer aan de oppervlakte kwamen, raakten niet tijdig opgelost zodat een nieuw alarm zich opdrong. De moeilijkheden situeerden zich in de pool Contracting, meer bepaald bij de subdivisies Bouw en Multitechnieken. Topman Renaut Bentégeat maakte zich in januari sterk dat ze nu van de baan zijn.

Problemen

Kijken we eerst even naar de volledige resultaten, waarbij DEME voor 50 procent meetelt. Omzetmatig was 2013 een sterk jaar. De groepsomzet steeg met 19,4 procent tot 2,27 miljard euro. De sterkste groei kwam van DEME (+32,2%), maar ook Contracting (+8,4%) ging gevoelig vooruit.

Het bedrijfsresultaat daalde met 17,2 procent tot 67,2 miljoen euro. Hier wordt onmiddellijk duidelijk waar het schoentje knelt. Waar de bedrijfswinst van DEME met ruim de helft steeg, dook Contracting voor 29,5 miljoen euro in het rood en boekte ook de Holding een bedrijfsverlies van 10,8 miljoen euro.

Binnen Contracting waren er zowel problemen voor Bouw als Multitechnieken. CFE moest belangrijke verliezen slikken op een schoolproject voor de Duitstalige Gemeenschap in Eupen en kreeg ook af te rekenen met problemen rond een oude werf in Luxemburg. De tienjarige aansprakelijkheid van het bouwbedrijf werd daar ingeroepen omdat het gebouw volgens de opdrachtgever niet op alle punten voldeed. Daarom werd de bankgarantie geactiveerd. CFE betwist de problemen, die volgens haar te wijten zijn aan slecht onderhoud, maar heeft alvast het volledige bedrag geprovisioneerd. CFE zette ook een punt achter zijn activiteiten in Qatar, om zich beter te concentreren op Afrika en Oost-Europa, wat voor extra kosten zorgde. In de pool Multitechnieken ten slotte moest CFE een grote reorganisatie doorvoeren bij alle Vlaamse bedrijven (VMA West, Brantegem en ETEC) en ook de goodwill op ETEC en VMA West afwaarderen. De angel zat vooral bij VMA West, het voormalige Elektro Van De Maele, in de vorm van slecht management en opgeschroefde cijfers.

Als CFE – voor de boekingen voor de DEME-deal – nog 7,9 miljoen euro nettowinst overhoudt, is dat hoofdzakelijk te danken aan DEME, dat 20 procent meer winst behaalde. Het dividend van de groep blijft stabiel op 1,15 euro bruto per aandeel. 'Een teken dat wij er in geloven', aldus Bentégeat.

Vooruitzichten

Voor 2014 ziet het er goed uit voor CFE. Dankzij de volledige integratie van DEME bedroeg het orderboek eind vorig jaar 4,39 miljard euro tegen 2,87 miljard een jaar eerder. Op vergelijkbare basis is het orderboek iets kleiner (-3,1%), wat vooral te maken heeft met de start van de uitvoering van twee grote projecten bij DEME.

CFE ziet vooral positieve vooruitzichten voor DEME en verwacht dat de activiteiten van de pool Contracting zich zullen herstellen. 'Wij gaan er van uit dat de problemen in Contracting van de baan zijn', aldus topman Bentégeat.

Anders

Door de DEME-deal ziet CFE er voortaan grondig anders uit en dat zal zich ook in de resultaten weerspiegelen. Zo zal DEME voortaan ongeveer 70 procent van de omzet uitmaken en valt het gewicht van de bouwactiviteiten terug tot 20 procent.

CFE heeft ook een sterk vernieuwde raad van bestuur, waarin nog één vertegenwoordiger van Vinci zetelt. 'We hebben een van de mooiste raden van bestuur van heel België', meent Bentégeat. Hij verwacht overigens niet dat hoofdaandeelhouder AvH zich sterk gaat moeien in het dagelijks bestuur: 'Ik merk bij hen vooral een groot verlangen om CFE en zijn onderdelen, zijn sterke en zwakke kanten te begrijpen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud