Glasfabriek AGC in Roux gaat dicht

In december werd bij AGC nog actie gevoerd voor een echt industrieel beleid - Foto Photo News ©Photo News

De glasfabriek van AGC in Roux, een deelgemeente van Charleroi, moet dicht. Dat is maandag bekendgemaakt op een ondernemingsraad. Zowat 180 à 190 medewerkers zijn getroffen. Zij vatten de procedure-Renault aan zonder stakingsdreiging. De productie gaat voorlopig door.

De fabriek van AGC is een voormalige Glaverbel-vestiging en maakte glas voor zonnepanelen, een markt die het erg moeilijk heeft door de gedaalde vraag en de Chinese (zwaar gesubsidieerde) concurrentie. Eind vorig jaar werden invoerheffingen ingesteld op Europees niveau voor Chinees zonneglas, maar voor AGC Roux kwam die ingreep te laat. Het bedrijf stelt in een kort persbericht niet te geloven 'dat de laattijdige antidumpingmaatregelen die de Europese Commissie onlangs nam tegen de import van zonnepanelen uit China, ook maar enig structureel effect zullen hebben op de Europese markt'. Het glas maakt ongeveer 10 procent uit van de kostprijs van een zonnepaneel.

Dat de voortzetting van de productie van zogeheten figuurglas voor fotovoltaïsche panelen in Roux niet vanzelfsprekend was, was al lange tijd duidelijk. Zo wordt er sinds eind 2011 al ruim gebruikgemaakt van het systeem van economische werkloosheid toen de concurrentie vanuit China opliep, met verkoopprijzen die de helft lager lagen dan die bij Europese producenten. 

Het Japanse moederbedrijf Asahi Glass Company stelde in eerste instantie nog te hopen dat de markt zich zou stabiliseren, maar maakte vorig jaar duidelijk dat de kans groot was dat de vestiging gesloten zou worden. Tot half 2011 ging het goed, maar nu draait Roux al 25 maanden met verlies. Over 2012 zou het verlies er opgelopen zijn tot 11 miljoen euro, en voor 2013 werd uitgegaan van een gelijkaardig cijfer. In het persbericht spreekt AGC over 'een activiteit die aanhoudend verlieslatend is'.

Eind vorig jaar was er enige hoop dat de fabriek verkocht zou worden aan een ondernemer uit de regio, Pepe Strazzante, die wel aangaf dat een derde van de banen zou worden geschrapt en dat de rest van het personeel tot 15 procent zou moeten inleveren. De deal ging echter niet door omdat er geen langetermijngaranties werden gegeven die verder reikten dan drie jaar, de periode waarvoor AGC zich nog wilde engageren tot afname van de producten.

Geen staking

De directie van AGC gaat nu de procedure-Renault opstarten. In de namiddag vond een informatievergadering plaats voor het voltallige personeel. 'Hoewel we al maanden in onzekerheid zaten, was het toch nog emotioneel', vertelt Carlo Briscolini van de socialistische algemene centrale, 'maar er is waardig gereageerd. Hoewel de directie het min of meer had verwacht, gaat er niet meteen gestaakt worden. De mensen vertrouwen op hun vakbondsvertegenwoordigers om de onderhandelingen te voeren.'

Er is tot nader order nog geen datum geprikt voor het eind van die onderhandelingen noch voor het eigenlijke stilleggen van de productie. 'De machines blijven draaien, er zijn trouwens nog bestellingen af te werken. Zo lang de machines draaien, is er hoop dat er eventueel nog een andere oplossing uit de bus komt', zegt Briscolini. Dat zou dan bijvoorbeeld alsnog een verkoop zijn, of een interne oplossing. 'Al ziet het er momenteel zeer onzeker uit of we de 125ste verjaardag van de fabriek, die er staat sinds 1890, gaan halen.'

Wordt Roux gesloten, dan zullen slechts een 25-tal mensen in aanmerking komen voor brugpensioen, schat de vakbondsman. 'We hopen dat een aantal mensen aan de slag kan in andere AGC-vestigingen in de regio. Akkoord, de laatste jaren waren er vooral reducties van personeel, maar hier en daar zijn toch tijdelijken aan de slag, dus we pogen daar vaste jobs van te maken.'

500 banen in glasindustrie

De christelijke vakbond CSC wijst erop dat ook de glasfabriek van Saint-Gobain in Auvelais met sluiting bedreigd is. Daar werken ongeveer 300 mensen. Er is woensdag een vergadering van de ondernemingsraad gepland.

Als ook Saint-Gobain sluit, gaan er dus op korte tijd een 500-tal rechtstreekse banen verloren in de glasindustrie, en volgens CSC ook nog eens ruim 1.200 indirecte jobs, 'door de aanhoudende desindustrialisering van Europa'. Volgens de christelijke vakbond verdwenen in de voorbije tien jaar ongeveer 2.100 banen in de glasindustrie in ons land, en 34.000 in heel Europa.

Zowel bij CSC als bij de socialistische collega's van de FGTB klinkt dan ook dat er dringend nood is aan een Europees industrieel beleid. 'En dat zal een zekere mate van bescherming van de grenzen moeten inhouden', zegt Briscolini. 'Let wel: de Chinezen mogen hier producten verkopen, we willen hun ontwikkeling niet in de weg staan, ze vormen ook een markt. Maar het moet eerlijk blijven. Zelfs als wij volledig gratis zouden werken, zouden hun producten nog goedkoper zijn, zodanig subsidiëren ze ze.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud