Hypothecair krediet op recordpeil

©Merlin Daleman/Hollandse Hoogte

In het derde trimester zijn er in ons land 69.363 nieuwe hypothecaire kredieten toegekend. Dat meldt de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK) donderdag. Het gaat om het hoogste cijfer sinds het begin van de metingen in 1996. Ook andere records sneuvelden. Zo zijn alle lopende hypothecaire kredieten goed voor een totaalbedrag van ongeveer 159 miljard euro. Dat is eveneens een nieuw hoogste peil.

Na een dip eind 2008 en begin 2009 zit de hypotheekmarkt al een tijdje opnieuw in de lift. De bouw- en verbouwwoede van de Belgen bevindt zich nu zelfs op een recordniveau.

Zo zijn nooit eerder zoveel nieuwe kredieten toegekend als vorig kwartaal. Het cijfer belandde, met inbegrip van de herfinancieringen, dicht bij de 70.000. Ook het onderliggende bedrag piekt. Met uitzondering van de herfinancieringen gaat het om iets meer dan 6 miljard euro.

Eveneens zonder herfinancieringen werd 15 procent meer hypothecair krediet toegekend dan in het derde trimester van 2009, voor een totaalbedrag dat 13,6 procent hoger lag. 'Het is reeds het vierde kwartaal op rij waarin een groei met dubbele cijfers (meer dan 10%, red.) ten opzichte van het overeenstemmende kwartaal van het voorgaande jaar werd geboekt', aldus de BVK.   

Ook het aantal kredietaanvragen blijft fors stijgen. Bij de bouwkredieten - kredieten voor nieuwbouw - is het hoogste peil bereikt sinds eind 2007. Ook het aantal leningen voor de aankoop van een woning haalt ongekende hoogten.

De 59 leden van de BVK nemen samen ongeveer 90 procent van het totaal aantal nieuw verstrekte hypothecaire kredieten voor hun rekening. Geëxtrapoleerd naar de volledige hypothecaire kredietmarkt bedraagt het totale uitstaande bedrag aan hypothecair krediet momenteel ongeveer 159 miljard euro.

Woordvoerster Pamela Renders van beroepsfederatie Febelfin, waarbij de BVK aangesloten is, merkt trouwens op dat de hypothecaire kredietbarometer van oktober aantoont dat de stijging voorlopig aanhoudt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect