Nieuwe gevangenis Marche-en-Famenne opent

(foto: Belga) ©ANTHONY DEHEZ/BELGAPICTURE

De nieuwe gevangenis van Marche-en-Famenne is officieel geopend. De instelling is de eerste in een reeks van vier. En de enige die op tijd klaar is.

'De bouw van deze gevangenis kadert in het masterplan van de Federale regering om een oplossing te vinden voor het probleem van de overbevolking in de Belgische gevangenissen. Dit plan voorziet niet enkel in de oprichting van nieuwe strafinstellingen maar ook de inrichting ervan op de meest humane manier', benadrukt Staatssecretaris Servais Verherstraeten.

Samen met premier Elio Di Rupo en Minister van Justitie Annemie Turtelboom mocht hij het nieuwe complex onder grote mediabelangstelling openen.

De werken aan de gevangenis van Marche-en-Famenne duurden iets minder twee jaar. Het was de enige van de vier tegelijkertijd aanbestede gevangenissen die op tijd (oktober 2011) kon starten kon starten.

De bouw van Beveren en Leuze-en-Hainaut liepen door hoofdzakelijk vergunningsproblemen vertraging op. De bouw van de gevangenis van Dendermonde zit nog steeds muurvast. Het kan jaren duren voor de vergunning er toch komt voor de huidige locatie, als ze er er nog ooit komt.

Supergevangenis

Eind januari 2014 zal de gevangenis in Beveren ter beschikking worden gesteld, gevolgd door die van Leuze-en-Hainaut eind april 2014. Het federaal forensisch psychiatrisch centrum in Gent zal in maart 2014 worden opgeleverd. De bouw van een supergevangenis van Haren is inmiddels ook toegewezen.

Als bouwheer heeft de Regie der Gebouwen gekozen voor een procedure van een DBFM (Design-Build-Finance-Maintain) partnership tussen de openbare sector en de privésector. De private partner staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het gebouw. De Belgische Staat is eigenaar van de site maar zal gedurende 25 jaar een vergoeding voor de terbeschikkingstelling betalen aan de private partner. Voor deze gevangenis is dat het consortium Eiffage Benelux - Eiffage - DG Infra+.

De gevangenis biedt plaats aan 312 gedetineerden en werd gebouwd op een terrein van 16 hectare gelegen in het noorden van de gemeente Marche-en-Famenne langs rijksweg 63 richting Luik.

Architectuur

Het was de bedoeling om in Marche-en-Famenne een 'landschapsgevangenis' te bouwen, ingebed in de omliggende natuur dus.

De volumes van de gebouwen zijn hedendaagse omzettingen van de oude landbouwschuren. De grijstinten van het beton en het gelakt metaal aan de buitenkant van het gebouw moeten doen denken aan de leien daken die kenmerkend zijn voor de Ardennen.

De gevangenis van Marche-en-Famenne volgt het principe waarbij verschillende cellenvleugels vertrekken vanuit één centrale observatie- en controlekern. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud