Advertentie

Belegger beloont pvc-exit Solvay

Solvay-topman Jean-Pierre Clamadieu roept samen met INEOS een pvc-reus in het leven - Foto Belga ©AFP

Solvay brengt zijn pvc-tak in bij het Zwitserse Ineos en stelt op termijn een exit in het vooruitzicht. Beleggers smaken de deal en krikken de beurswaarde van Solvay in één trek met 750 miljoen euro op. De recordkoers van 6 februari 2007, 123,20 euro, is nu in zicht.

Solvay en Ineos hebben een intentieverklaring ondertekend om hun krachten te bundelen in de pvc-sector. De joint venture zal een gecombineerde pro forma omzet realiseren van 4,3 miljard euro en een recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) van 257 miljoen euro. De nieuwe groep zal 5.650 medewerkers tellen in 9 landen.

Het is de bedoeling dat Solvay en Ineos allebei hun activa over de hele chlorovinyls-productieketen inbrengen. Die keten behelst pvc, bijtende soda en chloorderivaten. Rusvinyl, de joint venture tussen Solvay en Sibur, valt buiten de transactie.

Jean-Pierre Clamadieu, de ceo van Solvay, heeft het over 'een ambitieus en waarde-creërend industrieel project'.

'Wij willen een wereldspeler neerzetten die voordeel kan halen uit activa van hoogwaardige kwaliteit van beide bedrijven. De joint venture zal haar concurrentiële positie kunnen versterken in een uitdagende omgeving voor wat betreft de grondstoffen- en energiekosten. We zijn ervan overtuigd dat dit het juiste project is om de langetermijn-ontwikkeling te waarborgen van de Europese vinylactiviteiten van Solvay, alsmede van onze werknemers en fabrieken', zegt hij in een persbericht.

Volgens Jim Ratcliffe, de voorzitter van Ineos, zal het nieuwe gecombineeerde bedrijf 'beter kunnen reageren in snel veranderende Europese markten en wedijveren in toenemende concurrentie van producenten wereldwijd'.

Inbreng

Solvay zal zowel de vinylactiviteiten die een onderdeel zijn van Solvin (een 75/25 joint venture tussen Solvay en BASF) inbrengen als de activiteiten van Chlor Chemicals, die verspreid zijn over zeven productie-eenheden in Europa. Daaronder bevinden zich vijf elektrolyse-eenheden die werken op energie-efficiënte membraantechnologie.

Kerling, een dochter van Ineos en de grootste pvc-producent van Europa, zal de chlorovinyl en de daaraan verbonden bedrijven inbrengen, waaronder drie grootschalige membraanelektrolyse-eenheden. Deze activa zijn verspreid over tien sites in zeven Europese landen. 

Synergieën

De krachtenbundeling heeft een dubbel doel: schaalgrootte creëren en ‘aanzienlijke kostensynergieën’ realiseren. Die laatste zullen voortvloeien uit het delen van ‘best practices’ qua productiemethodes, een evenwichtige productmix tussen de fabrieken, de optimalisering van de aankoop en het gebruik van grondstoffen en energie, lagere transportkosten en een efficiëntere marketing en verkoopnetwerk.

In de presentatie worden de uitdagingen geschetst waar Solvay met deze deal een antwoord wil op geven:

Uitstap

Opvallend is dat de deal ook een mogelijke voorbode is voor een volledige uitstap van Solvay uit pvc. Er is immers een uitstapmechanisme ingebouwd, waarbij INEOS het 50 procent-belang van Solvay in de joint venture zou kunnen overkopen en dus volledige eigenaar zou kunnen worden. Het overkopen zou dan gebeuren tegen een waarde gebaseerd op 5,5 keer de rebitda. De uitstap is mogelijk tussen het vierde en het zevende jaar na de totstandkoming van de joint venture.

Ineos is een vrij jong chemieconcern. Het ontstond in 1998 door een management buyout van de vroegere petrochemische activa van BP in Antwerpen, maar is sindsdien sterk gegroeid door tal van overnames (o.m. van activiteiten van Amoco, BASF, ICI, Dow Chemical, Degussa, Borealis, Hoechst, Solvay en UCB). Het hoofdkwartier bevindt zich in Rolle in Zwitserland.

Locaties

De locaties van de pvc-fabrieken van Solvay en Ineos vindt u hier op onderstaande kaart:

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud