Domo aast op Italiaans chemiebedrijf

©domo

De Gentse Domo Investment Group van industrieel Jan De Clerck onderhandelt over de overname van het Italiaanse chemiebedrijf Aquafil Engineering Plastics. De deal kan de omzet van de groep richting het miljard euro duwen.

Domo voert sinds een maand 'exclusieve onderhandelingen' over de overname van de Engineered Plastics-divisie van de Italiaanse groep Aquafil. Het gaat om een activiteit van 'ruim honderd miljoen euro omzet', 120 werknemers en fabrieken in Italië (Arco), de VS (Cartersville) en China (Jiaxing).

Voor Domo Chemicals, de chemiedivisie van de Domo-groep, betekent de deal een belangrijke stap voorwaarts in een verdere internationale groei. De voorbije jaren zette de groep productie in Nederland en België stop, om alle chemie-activiteiten te concentreren in Duitsland (Leuna en Premnitz). In die Duitse fabrieken werden tegelijk fors geïnvesteerd - de voorbije drie jaar nog 100 miljoen euro.

'Vanuit Duitsland leveren we nu al wereldwijd', reageert Gregory De Clerck, zoon van Jan De Clerck, de sterke man achter Domo. 'Maar deze overname moet de internationalisering versnellen'.

Azië

Domo Chemicals is gespecialiseerd in caprolactam en nylon 6 - en daarvan afgeleide producten - die onder meer dienen als basis voor textiel, tapijt, verpakkingen (folies), kunststoffen onderdelen voor de automobielsector en elektrotoestellen. Verwacht wordt dat de komende jaren de vraag naar deze grondstoffen vooral in Azië zal stijgen. 

Over de prijs of de rendabiliteit van Aquafil Engineered Plastics wil De Clerck niets kwijt. 'We zijn nog in onderhandeling.' Maar op basis van de gangbare waarderingsmodellen in de chemiesector vandaag kan men veronderstellen dat er met de deal een overnamebedrag van 70 à 80 miljoen euro gemoeid is. Domo Chemicals zelf was vorig jaar goed voor een omzet van ruim 800 miljoen en 840 werknemers.

Transformatie Gregory De Clerck

Domo ontstond in 1991 toen Beaulieu-oprichter Roger De Clerck zijn imperium verdeelde onder zijn kinderen. Oudste zoon Jan De Clerck werd daarbij verantwoordelijk voor Domo. Al snel besliste hij om de groep verticaal te integreren. Dat gebeurde in 1994 via de overname van het Duitse Leuna, een fabrikant van de chemische grondstof voor tapijtgaren.

Uiteindelijk zou de chemiedivisie de tapijtafdeling flink ontgroeien en in 2010 stapte Domo finaal volledig uit tapijt. Daarop werd begin 2011  beslist om alle activiteiten te herschikken rond drie poten: chemie - veruit de belangrijkste divisie -, vastgoed (Alinso) en private equity.

'Die drie afdeling functioneren op vandaag erg zelfstandig onder de koepel Domo Investment Group', legt Gregory De Clerck uit. 'Ze werken elk aan een eigen groeiplan binnen hun eigen balansstructuur.

Domo Investment Group was in 2011 goed voor een omzet van 868 miljoen euro en een nettowinst van 87 miljoen. Cijfers voor 2012 zijn nog niet beschikbaar, maar het mag duidelijk zijn dat inclusief de bijdrage van Aquafil de groepsomzet richting het miljard gaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect