Advertentie

Kartelonderzoek kost Recticel al 6 miljoen

©BELGA

Recticel boekte al 6 miljoen euro jruidische kosten voor het onderzoek dat de Europese Commissie in 2010 startte naar mogelijke betrokkenheid van Recticel bij prijsafspraken in de polyeruthaansector.

Het kartelonderzoek hangt als het zwaard van Damocles boven het chemiebedrijf. In het ergste geval moet Recticel een boete van 128 miljoen euro betalen.

Daarbovenop komen nog eens alle juridische kosten die het bedrijf al heeft gemaakt voor zijn verdediging. 'We laten ons bijstaan door specialisten en dat kost jammer genoeg pakken geld', aldus Michel De Smedt, investor relations van Recticel. Sinds 2010 liepen die kosten al op tot 6 miljoen euro. En het is onduidelijk hoe lang de zaak nog zal aanslepen. 

Recticel sloot het eerste halfjaar af met 10,1 miljoen euro nettoverlies. Drie van de vier divisies gingen fors achteruit en het bedrijf boekte onverwacht veel eenmalige kosten.

De omzet daalde in het eerste halfjaar met 7 procent tot 633 miljoen euro. De recurrente bedrijfskasstroom zakte met 32 procent tot 33 miljoen euro. Dat cijfer ligt onder de analistenverwachtingen.

Dat Recticel moeilijke tijden beleeft, is niet verwonderlijk. Het bedrijf haalt 94 procent van zijn omzet in Europa. 'De aanhoudende economische conjunctuur in Europa bleef wegen op onze eindmarkten', klinkt het in een persbericht.

Drie van de vier divisies gingen fors achteruit. De rebitda in de automobielactiviteiten halveerde zelfs door 'de extreem zwakke Europese markt en het uitdoven van programma's in de VS.

Zelfs de isolatiedivisie, zowat het paradepaardje van het Belgische chemiebedrijf, kende een winstdaling van 33 procent en is niet langer de grootste bijdrager tot de rebitda. Het management verwijst naar de 'zeer slechte weersomstandigheden' die de bouwmarkt in de eerste maanden van het jaar in de tang hielden. De isolatie-omzet stabiliseerde in het eerste halfjaar maar de margedaling is dramatisch.

Het nettoresultaat kwam 10,1 miljoen euro onder nul uit. Dat heeft alles te maken een reeks eenmalige kosten die een totale impact hebben van 13,1 miljoen euro.

Reorganisatiekosten: 10,6 miljoen euro:

  • Afbouw Rheinbreitbach (Duitsland): 150 van 178 jobs weg. 'Dit was de laatste grote maatregel in automobielactiviteiten.'
  • Sluiting soepelschuimfabriek in Nelson (VK): 95 jobs weg
  • Aanpassing Slaapcomfort-activiteiten in Duitsland: 20 jobs weg.

Overige eenmalige kosten: 2,4 miljoen euro:

  • Voorziening voor regularisatiekosten voor onregelmatigheden in een van dochterondernemingen in periode 2001-2010.
  • Bijkomende juridische kosten voor verdediging  in kartelonderzoeken.

 

Over de Europese kartelboete die Recticel boven het hoofd hangt, meldt het bedrijf: 'Hoewel de Europese Commissie geen formele aanwijzingen heeft gegeven over haar bevindingen, boekt zij vooruitgang in haar onderzoek. We kunnen op dit moment geen betrouwbare schatting maken van de mogelijke financiƫle gevolgen.'

De Europese Commissie viel drie jaar geleden binnen bij Recticel omdat het bedrijf mogelijk betrokken was geweest bij prijsafspraken in de polyurethaansector. Dat kan Recticel een maximale boete van 128 miljoen euro opleveren. Dat zou een dikke streep door de rekening zijn voor het bedrijf dat nu al met hoge schuldpositie kampt.

De nettoschuldpositie bedroeg eind juni 156 miljoen euro. Dat is 23 miljoen minder dan vorig jaar, maar tegelijkertijd daalde ook het eigen vermogen tot 217 miljoen euro waardoor de schuldgraadratio tot net geen 72 procent steeg. 'We houden vast aan de doelstelling om die tot onder 50 procent te brengen', klinkt het.

Vooruitzichten voor 2013 geeft het management niet: 'Gelet op de aanhoudende volatiliteit op onze eindmarkten, kunnen we het groeipotentieel voor 2013 niet inschatten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud