Koud voorjaar drukt halfjaarwinst Syngenta

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

Het Zwitserse agroconcern Syngenta, bij ons onder meer bekend als overnemer van Devgen, heeft zijn winst in het eerste halfjaar met 5 procent zien dalen. Door het koude voorjaar begonnen landbouwers later met het zaaien en planten van gewassen, en dat drukte de cijfers.

De nettowinst viel met 5 procent terug tot 1,41 miljard dollar in het eerste halfjaar. Dat is minder dan de gemiddelde analistenverwachting van 1,49 miljard dollar. De omzet ging wel nog 2 procent omhoog tot 8,4 miljard dollar.

Topman Michael Mack maakt zich echter geen zorgen. 'We verwachten een versnelling van de onderliggende omzetgroei in het tweede halfjaar, op basis van de positieve vooruitzichten voor Latijns-Amerika en Azië', zegt hij in een persbericht.

Syngenta zit op een aanzienlijke cashreserve van zowat 785 miljoen dollar. Maar aandeelhouders moeten niet rekenen op een uitkering in de vorm van bijvoorbeeld een kapitaalvermindering. Mack wil zijn oorlogskas intact houden voor overnames.

Het Zwitserse bedrijf heeft een aanzienlijke Belgische link. Vorig jaar nam het de Gentse agrospecialist Devgen over, waarop dat bedrijf van de Brusselse beurs verdween. Begin dit jaar werd de Belg Michel Demaré benoemd tot voorzitter van Syngenta. Hij vervangt er Martin Taylor, die met pensioen ging.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud