Advertentie

Overnames krikken resultaten DSM op

De productievestiging van DSM in Genk. ©BELGA

Het Nederlandse chemiebedrijf DSM slaagde er in het voorbije kwartaal in zijn bedrijfswinst met 19 procent te verhogen en zijn omzet met 9 procent, dankzij een reeks overnames. Vooral de voedingsdivisie deed het goed.

DSM kwam deze morgen met resultaten voor het voorbije kwartaal. Blijkt dat het vooral de voedingsdivisie van DSM is die in het tweede kwartaal van het jaar winstgevend is. De vitamines en voedingssupplementen, evengoed voor dieren als voor mensen, leveren een betere marge op dan de andere chemische productie.

De ebitda, of bedrijfskasstroom, nam hier met 28 procent toe, terwijl die groei voor de hele groep op 19 procent komt. Omdat de voedingsdivisie goed is voor ruim 40 procent van de inkomsten, is dat mooi meegenomen.

DSM afficheert voor het tweede kwartaal een ebitda van 345 miljoen euro, terwijl de omzet op 2,47 miljard euro staat. Dat is 9 procent meer dan een jaar geleden.

DSM startte begin vorige eeuw als een steenkoolmaatschappij, maar is zich in de loop der jaren steeds meer gaan diversifiëren. Naast voedingsadditieven, zijn kunststoffen, farmaceutische grondstoffen en polymeren vandaag de hoofdmoot. De farma-tak deed het opmerkelijk minder goed, net zoals de polymeren. DSM stelt zelf dat het met een tegenvaller van 20 miljoen euro zit in caprolactam, een product dat wordt gebruikt voor het maken van tapijten.

Uiteindelijk komt de nettowinst op 156 miljoen euro of bijna een derde meer dan een jaar terug.

DSM is van plan een interimdividend van 0,50 euro per aandeel uit te keren.

DSM stelt vast te houden aan zijn verwachtingen voor het hele jaar, ondanks 'een moeilijke macro-economische omgeving', zoals CEO Feike Sijbesma het verwoordt. 'Voor de rest van het jaar zullen we verder focussen op operationele performantie en op de integratie van onze overnames, waardoor we synergieën zullen bereiken.' Hij gaat uit van een ebitda van 1,4 miljard euro in 2013, wat de lage kant van de vork is van 1,4 tot 1,6 miljard euro die eerder naar voor werd geschoven. In 2012 haalde DSM een ebitda van 1,1 miljard euro.

DSM heeft drie vestigingen in België, in Genk, Deinze en Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud