Recticel haalt stuk productie naar België

©Photo News

'De omzettrend kent een ommekeer', meldt Recticel na het eerste kwartaal. Het chemiebedrijf mikt voor het volledige jaar op 2 procent meer omzet en 10 procent meer recurrente bedrijfskasstroom. Het bedrijf sluit een matrassenfabriek in Zwitserland en haalt de productie deels naar België

Na twee jaren waarin de de omzet daalde, ziet Recticel eindelijk beterschap. 'Het economisch klimaat in Europa, goed voor 94 procent van onze inkomsten, wordt stilaan beter. We boekten daardoor omzetgroei in alle segmenten.'

Recticel produceert onder andere matrassen en lattenbodems, isolatiemateriaal, schuimrubber voor zetels en binnenbekleding van auto's. De automobieldivisie heeft nog maar pas een nieuw contract afgesloten voor de levering van deurpanelen voor de Renault Scenic. 

‘We kijken vooral uit naar hoe groot de omzetdaling in de automobieltak is’, schreef Bank Degroof gisteren in een vooruitblik. Wat blijkt nu? De automobielomzet steeg met 8,3 procent en dat ondanks het contract voor de Mercedes C dat stilaan op zijn einde loopt.

Kartelboete in drie schijven

Recticel mag de kartelboete van 27 miljoen euro in drie (gelijke) schijven afbetalen, in april 2014, 2015 en 2016. ‘Dat is positief aangezien het de financiële flexibiliteit van het bedrijf op korte termijn vergroot’, aldus Bank Degroof dat eerder al zei dat zo’n regeling een positieve impact van 0,11 euro per aandeel zou hebben op het koersdoel. 

De groepsomzet steeg in het eerste kwartaal met 4,9 procent tot 333,4 miljoen euro. Winstcijfers geeft het bedrijf niet, al geeft het wel al een indicatie. 'De verbeterde recurrente rentabiliteit ligt in lijn met de marktconsensus.'

Voor het volledige boekjaar mikt Recticel op 2 procent meer omzet en 10 procent meer recurrente ebitda. 'We zien een positievere trend maar de markten blijven volatiel, dus we blijven voorzichtig', klinkt het.

Productie naar België

Recticel blijft intussen de 'operaties stroomlijnen'. De schuimverwerkingsfabriek in het Nederlandse Wijchen gaat dicht en productieactiviteiten van het Zwitserse Büron - waar matrassen van de band rollen - worden overgeheveld naar een andere site in Zwitserland en ... Hulshout.

Hulshout is een van de twee Belgische vestigingen waar Recticel matrassen produceert. 'Er was in Hulshout capaciteit beschikbaar. Het is een kwestie van optimaliseren van processen en capaciteiten. Maar verwacht niet veel extra tewerkstelling', zegt Michel De Smedt, investor relations manager. In Het Zwitserse Büron verliezen op termijn 105 mensen hun job. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud