Advertentie
Advertentie

Rood alarm voor chemiesector

Ineos-topman Jim Ratcliffe (foto: EE) ©Emy Elleboog

Ineos, een grote werkgever in de Belgische chemiesector, slaat alarm over de toekomst van de Europese chemiefabrieken. Ook de Antwerpse cluster ‘staat onder druk’, zegt de groep.

Zonder bijsturing van het beleid zal de Europese chemiesector uitdoven zoals de textielsector in de jaren 80. Dat zegt Jim Ratcliffe, de voorzitter en CEO van de chemiegroep Ineos, in een open brief aan de Europese Commissie. ‘Met spijt voorspel ik dat een groot deel van de Europese chemische industrie in de komende tien jaar met sluitingen te maken krijgt’, schrijft hij.

De chemiefabrieken in de VS, het Midden-Oosten en China zullen in die periode de wind in de zeilen krijgen dankzij onlangs opgestarte investeringen. Dat biedt hen een concurrentieel voordeel, boven op de lagere energie- en grondstoffenkosten. Ineos wijst erop dat de gasprijzen in de VS twee derde lager liggen dan in Europa. ‘Het ziet er niet goed uit voor Europa. We zijn als konijnen die in koplampen staren. We staan met onze broek op de enkels’, meent Ratcliffe. Zijn eigen groep zag in de voorbije drie jaar de Europese winsten halveren en de Amerikaanse winsten verdrievoudigen.

‘Als Europa onder druk staat, dan geldt dat ook voor België’, vult Hans Casier, Belgisch directielid bij Ineos, aan. ‘Antwerpen heeft twee voordelen: de clustervorming en zijn centrale ligging. Maar die voordelen kunnen de nadelige positie voor energie- en grondstoffenkosten niet tegengaan.’ Ineos’ alarmkreet komt op het moment dat gestaakt werd bij sectorgenoten Lanxess Zwijndrecht en Omnichem Wetteren. Casier: ‘Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat de Belgische vakbonden het grote verhaal niet zien. Als het hoofdkantoor van een multinationale groep als Lanxess moet beslissen over investeringen, zal het sociaal klimaat ook een van de criteria zijn.’

Volgens Wouter De Geest, de CEO van BASF Antwerpen, is er geen reden tot defaitisme. ‘Het is een gevaarlijke conclusie om nu al te spreken van een malaise. Er is geen sprake van grote herstructureringen’, zegt hij. ‘De Europese chemiesector moet wel competitief zien te blijven, en dat is moeilijk met de zware loon- en energiekosten.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud