Solvay: 'Europa komt uit recessie'

CEO Jean-Pierre Clamadieu - Foto Belga ©BELGA

Solvay stuurt een nieuwe, verwarrende winstprognose voor 2013 uit. Solvay heeft namelijk de gewoonte om allerlei gebeurtenissen bij 'uitzonderlijke elementen' te schuiven en niet mee te rekenen in de guidance. Na enig rekenwerk komen analisten tot de conclusie dat de ambities van het management met 3 procent naar beneden worden bijgesteld. Solvay zelf spreekt over een prognose 'broadly in line' met de vorige.

Bij de publicatie van de kwartaalresultaten geeft het chemieconcern Solvay een aangepaste winstprognose voor 2013 mee. Het rekent op 1,65 miljard euro rebitda, na het uitfilteren van de resultaten van de pvc-divisie die aan INEOS wordt verkocht en de negatieve impact van de prijs- en margedaling voor guar, een van de producten die Solvay levert voor gebruik in shampoos en in de olie- en gassector.

Conclusie is dat de nieuwe richtlijn eigenlijk 'grotendeels' overeenkomt met de vorige. Althans volgens Solvay. Ook tijdens de conference call met journalisten wou CEO Jean-Pierre Clamadieu niet precies zeggen of dat nu licht beter of licht minder betekent. 'Broadly in line zoals in het persbericht staat', antwoordde hij. Analisten waren er intussen al achter dat het wel degelijk 'licht minder', 3 procent om precies te zijn, is dan de vorige prognose. Analisten gingen er al vanuit dat het management iets te optimistisch was in zijn vorige prognose. De lagere prognose komt bij de meesten dan ook niet als een grote verrassing.

De netto-omzet over het derde kwartaal kwam 8 procent lager uit dan vorig jaar, op 2.458 miljoen euro. De volumes waren stabiel maar de prijzen lagen 4 procent lager en ook ongunstige wisselkoersen drukten het resultaat.

De bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (rebitda) bedroeg 439 miljoen, of 13 procent minder dan vorig jaar. Daarbij wordt de 39 miljoen ebitda van de pvc-divisie al uitgefilterd. Zonder uitzonderlijke factoren komt de rebitda uit op 456 miljoen euro, onder de consensusverwachting.

Alle operationele segmenten presteerden beter, behalve de divisie Consumer Chemicals, die dit jaar het zwarte schaap is bij Solvay. De rebitda kwam daar nog op slechts 77 miljoen euro, liefst 52 procent lager dan vorig jaar en ook een heel eind onder de consensusverwachting van 92 miljoen euro. Boosdoener is zoals ook eerder dit jaar al de guargom: de prijzen daarvoor lagen vorig jaar erg hoog, en dat niveau wordt nu lang niet gehaald. Guargom kan dienen als voedingsadditief, maar blijkt ook zeer nuttig bij de ontginning van schaliegas. 'De margedruk in dit segment kan nog twee kwartalen duren', klinkt het.

Daarnaast wordt ook 30 miljoen euro minder opbrengsten geboekt uit de verkoop van CO2-uitstootrechten. Vorig jaar had Solvay de meevaller dat er na de overname van Rhodia aardig wat overtollige CO2-rechten konden worden verkocht. Dit jaar waren alle uitstootrechten die Solvay kon verkopen, aan het eind van het tweede kwartaal al de deur uit.

CEO Jean-Pierre Clamadieu benadrukt de goede resultaten van de poten Advanced Materials en Performance Chemicals, maar geeft toe dat die de aanhoudende gevolgen van de lagere guarprijzen niet kunnen goedmaken.

Advanced Materials komt inderdaad met 170 miljoen euro rebitda boven de verwachte 160 miljoen uit, en Performance Chemicals doet het nog beter met een rebitda voor het derde kwartaal van 202 miljoen euro, waar volgens de consensus 180 miljoen euro werd verwacht.

Het aangepaste nettoresultaat groepsaandeel kwam op 118 miljoen, tegen 143 miljoen in het derde kwartaal van 2012. Per aandeel beliep de aangepaste winst 1,43 euro, tegen 1,73 euro vorig jaar. Het dividendvoorschot komt op 1,33 euro bruto per aandeel (1 euro netto), wat wat meer is dan verwacht.

Vooruitzicht

Solvay verwacht een geleidelijke verbetering van de vraag, doordat Europa langzamerhand uit de recessie komt. Dit moet al voelbaar worden in het vierde kwartaal. Het chemieconcern schuift voor het hele jaar echter een prognose naar voren van ongeveer 1,65 miljard euro rebitda. Naar eigen zeggen ligt dit in de lijn van de vorige richtlijn, maar is daarbij het vertrek van de chloorvinylactiviteit (pvc) verrekend.

Begin mei kondigde Solvay aan dat het zijn pvc-divisie wil onderbrengen in een joint venture met Ineos. Binnen vier à zes jaar zal Ineos dan het 50-procentbelang van Solvay overnemen. Op die manier stapt Solvay helemaal uit de pvc-business. Deze deal wacht echter nog op goedkeuring van de Europese mededingingsautoriteiten, want samen hebben Solvay en Ineos meer dan de helft van de Europese markt in handen.

Ter vergelijking: over 2012 kwam de rebitda uit op 2,07 miljard. Zonder de chloorvinylactiviteiten en zonder een meevaller van 190 miljoen euro door de hoge guarprijzen en winsten uit uitstootrechten bleef toen 1,706 miljard.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud