Solvay biedt 32,6 miljoen dollar voor Plextronics

(foto belga) ©BELGA

De chemiegroep Solvay biedt 32,6 miljoen dollar voor Plextronics, een specialist in gedrukte elektronica. Solvay had al een minderheidsbelang in het bedrijf, dat bescherming tegen zijn schuldeisers heeft moeten vragen.

Plextronics, een spin-off van de Carnegie Mellon-universiteit in Pittsburgh, ontwikkelt en commercialiseert technologie op basis van polymeren voor gedrukte elektronica. Het ontwikkelde onder meer LED's (light emitting diodes), fotovoltaïsche cellen en Plexcore-inkten. Afgelopen vrijdag startte het bedrijf een procedure om bescherming te krijgen tegen zijn schuldeisers (Chapter 11). 

Solvay heeft al verschillende jaren een participatie in het Amerikaanse bedrijf. Het stapte met 10 miljoen dollar mee in een van de eerste grote kapitaalrondes van de start-up in 2007 - Plextronics bestond dan vijf jaar. Vervolginvesteringen waren er in 2009, toen Solvay een kapitaalverhoging volgde en met een bijkomende investering van 12 miljoen dollar de grootste minderheidsaandeelhouder werd, en in 2011 toen 15 miljoen dollar werd toegestopt, om de ontwikkeling van de technologie te helpen versnellen. Voor Solvay paste de participatie in Plextronics onder de afdeling New Products Development.

Uit de documenten die Plextronics bezorgde aan de rechtbank bij de aanvraag voor bescherming tegen zijn schuldeisers, blijkt dat er een overeenkomst is met Solvay dat het zich kandidaat stelt voor een overname, én dat Solvay ook in 2010 al eens probeerde heel het bedrijf over te nemen. Die poging werd toen tegengehouden door Solvays eigen bestuur.

Uit diezelfde documenten blijkt ook dat Plextronics stelt activa te hebben ten belope van 3 miljoen dollar, tegen 33 miljoen schulden.

Het nieuws werd opgemerkt door het vakmedium PlasticsNews en werd door Solvay bevestigd aan De Tijd. 'Solvay heeft als eerste een bod gedaan in de veiling die nu wordt georganiseerd', zegt de woordvoerster. 'We verwachten dat er allicht nog meer biedingen komen.'

Het is aan de rechter om te beslissen wie Plextronics mag overnemen. Andere kandidaat-overnemers hebben tot 28 februari de tijd om een bod uit te brengen. Plextronics stelt in een persbericht dat de procedure naar verwachting tegen eind maart afgerond wordt; dan wordt dus bekend of Solvay als overnemer uit de bus komt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect