Advertentie
Advertentie

Solvay en INEOS bereid fabriek in Tessenderlo te verkopen

Jim Ratcliffe, CEO van INEOS - Foto Emy Elleboog ©Emy Elleboog

Solvay en INEOS zijn bereid ver te gaan om van de Europese Commissie groen licht te krijgen voor de fusie van hun Europese pvc-activiteiten. Ze stellen voor om activiteiten in Duitsland, Nederland, Frankrijk en in België (Tessenderlo) te koop te zetten.

De twee chemiebedrijven kondigden in mei vorig jaar aan hun pvc-activiteiten te willen bundelen in een joint venture. Voor Solvay is dat evenwel maar een eerste stap naar een volledige exit uit de business, die in Europa kampt met overcapaciteit en met ongelijke middelen strijdt tegen Amerikaanse concurrenten die profiteren van de schaliegasboom in de VS.

Solvay krijgt bij de afronding van de deal meteen een betaling van 250 miljoen euro en de twee partijen kwamen overeen dat INEOS zijn partner binnen 4 à 6 jaar kan uitkopen tegen een prijs van 5,5 keer de rebitda. Bij de voorstelling van de plannen vorig jaar bleek dat de joint venture een rebitda van 257 miljoen haalde.

Investeerders waren meteen gecharmeerd door de elegante pvc-exit die Solvay uitgedokterd had. Maar de hamvraag blijft of de Europese Commissie wel haar fiat zal geven voor deze joint venture, die meer dan 50 procent van de Europese pvc-markt zal domineren. Onder andere Tom Debusschere, CEO van Deceuninck (producent van pvc-raamprofielen), drukte onlangs nog zijn bezorgdheid uit over die dominante positie en over het risico op stijgende pvc-prijzen. 

Na enkele maanden besprekingen met de Europese Commissie kwamen INEOS en Solvay vrijdag op de proppen met een voorstel dat de grootste zorgen zou moeten wegnemen. 

De twee zijn bereid pvc-fabrieken in Duitsland (Schkopau), Nederland (Beek), Frankrijk (Mazingarbe) te verkopen, evenals een deel van de activiteiten in Tessenderlo. Dat zijn stuk voor stuk fabrieken van INEOS. Opmerkelijk is dat INEOS de fabrieken in Tessenderlo pas in 2011 heeft overgenomen van Tessenderlo Group.

'Die fabrieken zijn in staat om te wedijveren als succesvolle alleenstande eenheden als eigendom van een derde partij', meldt Solvay in een persbericht. Al is het nog maar de vraag of er kopers zullen opduiken gelet op de overcapaciteit in de markt.

Het is nu aan de Europese Commissie om te beslissen. Jean-Pierre Clamadieu, CEO van Solvay, zei eerder deze week nog dat hij die beslissing verwacht begin mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud