Tessenderlo Group lijdt 65 miljoen euro verlies

Foto Belga ©BELGA

Het chemiebedrijf Tessenderlo Group, sinds vorige zomer voor 27 procent in handen van Picanol, slikte vorig jaar 65 miljoen euro verlies door herstructureringskosten en minderwaarden op de verkoop van activiteiten. Het bedrijf neemt besparingsmaatregelen in het gros van zijn divisies. Voor 2014 rekent het management op een stabiele rebitda.

De recurrente bedrijfskasstroom (rebitda) daalde vorig jaar - zoals enkele maanden geleden voorspeld door het management - met een kwart tot 116,6 miljoen euro. 2013 was dan ook een jaar om snel te vergeten, met problemen in alle kerndivisies van de groep. Enkel Tessenderlo Kerley, dat sulfaten produceert als meststof in de landbouw en als vervanger van cyanide in goudmijnen, was oké.

De site in het Limburgse Ham, waar Tessenderlo kaliummeststoffen produceert, lag eind vorig jaar drie weken stil wegens sociale onrust. In Frankrijk zorgde een heuse prijzenoorlog in de ophaling van slachtafval tot barslechte resultaten bij Akiolis. En ook de winstmarges bij de productie van gelatine, onder andere voor gebruik in snoep en medicijncapsules, schrompelden in elkaar.

Maar het management neemt maatregelen om kosten te besparen. Het bedrijf kondigde vorig jaar al een grootscheepse ontslagronde in Ham aan. Eerder dit jaar volgde een herstructurering in Gelatine. En er komen ook maatregelen in Akiolis en bij Dyka (kunststofleidingen) in België en Nederland.

Door alle herstructureringskosten en minderwaarden op de verkoop van activiteiten zakte het nettoresultaat 65 miljoen onder nul. Dat is alvast beter dan het nettoverlies van bijna 200 miljoen euro in 2012.

'Het omvangrijke desinvesteringsprogramma, dat in 2010 startte, is afgerond. De groep is klaar om de tweede fase van haar herpositionering aan te vatten', klinkt het in een persbericht. Tessenderlo Group verkocht de voorbije jaren onder andere zijn activiteiten in pvc, basisstoffen voor de farma-industrie, organische chloorderivaten en een deel van de divisie die kunststofbuizen produceert. Het bedrijf zette alles in op de productie van meststoffen, gelatine, producten voor waterzuivering en de verwerking van slachtafval. Dat zijn de kernactiviteiten die de vorige CEO Frank Coenen uitstippelde. Tot voor kort stonden ook de resterende kunststofleidingactiviteiten te koop, maar dat proces werd onder druk van de nieuwe aandeelhouder en topman Luc Tack stopgezet.

Voor 2014 rekent het (nieuwe) management - nu onder leiding van Picanol-topman en hoofdaandeelhouder Luc Tack - op een stabiele rebitda. De situatie in de divisies Akiolis en Gelatine zal naar verwachting nog verslechteren, en ook het transformatieproject in Ham zal op de cijfers wegen. Maar Tessenderlo Kerley, de kunststofbuizenafdeling en de activiteiten inzake waterbehandeling zullen dat alles met groei compenseren.

De raad van bestuur stelt voor om geen dividend uit te keren over het voorbije boekjaar. Dat werd enkele maanden geleden al meegedeeld na de eerste raad van bestuur waarop Luc Tack aanwezig was. Daarmee gaf de West-Vlaamse ondernemer meteen zijn visitekaartje af.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud