Solvay dankt sterk kwartaal aan farma

©Photo News

Solvay heeft in het derde kwartaal een hoger dan verwachte nettowinst geboekt. Dat is voornamelijk te danken aan de farmadivisie, die Solvay gaat verkopen aan Abbott. Ook de chemiedivisie en de kunststoffendivisie presteerden behoorlijk. Solvay kondigt ook de betaling van een dividendvoorschot van 1,2 euro per aandeel aan.

(tijd) - Solvay boekte in het derde kwartaal van 2009 een totale omzet van 2.235 miljoen euro. Dat is 10 procent minder dan een jaar eerder. De kernactiviteiten - chemie en kunststoffen - realiseerden samen een omzet van 1.484 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 1.444 miljoen euro die analisten gemiddeld hadden verwacht.

De chemiedivisie zag de omzet met 18 procent krimpen, de kunststoffendivisie met 16 procent. De farmadivisie zette 8 procent meer om, dankzij de goede verkoop van geneesmiddelen als Androgel, Creon en Influvac, maar ook dankzij gunstige wisselkoersen.

De recurrente bedrijfswinst (rebit) voor de hele groep houdt al bij al goed stand. Tegenover het derde kwartaal van 2008 bedraagt de daling slechts 2 procent tot 285 miljoen euro. Maar achter dit cijfer gaan erg uiteenlopende evoluties schuil.

Zo had de chemiedivisie sterk te lijden onder de forse daling van de prijs van natronloog, met een daling van de rebit van 21 procent als gevolg. De sector kunststoffen voelt de crisis nog volop, aangezien haar afzetmarkten zwaar getroffen sectoren zijn als de auto-industrie, de bouw, elektronica en elektriciteit. De rebit viel liefst 63 procent terug. De rebit van beide divisies komt uit op 81 miljoen euro. Dat is iets beter dan de 78 miljoen euro waar analisten op rekenden.

Sterkhouder is de farmadivisie, die de rebit met 63 procent ziet stijgen. Analisten hadden hier maar een groei van 21 procent in gedachten.

Netto tekent Solvay een winst van 160 miljoen euro op. Dat is 290 procent beter dan een jaar eerder (41 miljoen euro), toen de winst werd gedrukt door een minwaarde op aandelen-Fortis die de groep in portefeuille had.

Over de eerste negen maanden bedraagt de omzet van de groep 6.286 miljoen euro (-13%), de rebit 592 miljoen euro (-30%) en de nettowinst 328 miljoen euro (-13%).

De raad van bestuur heeft besloten een dividendvoorschot uit te keren van 1,20 euro per aandeel. Dat stemt overeen met 40 procent van het totale dividend over 2008.

De nettoschuld op eigen vermogen bedroeg eind september 36 procent tegen 39 procent een jaar eerder. De nettoschuld beloopt 1.759 miljoen euro tegen 1.597 miljoen euro een jaar eerder. Voor 2014 heeft Solvay geen enkele belangrijke vervaldag voor schuldaflossing.

Voor het hele jaar handhaaft Solvay de verwachting een lager operationeel resultaat te boeken dan over 2008. De farmadivisie, die nog voor heel 2009 wordt meegenomen in de boeken, zal een hogere bedrijfswinst behalen. Chemie en kunststoffen hebben volgens Solvay tot dusver goed weerstand geboden aan de crisis, maar kampen met moeilijke marktomstandigheden.

KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud