Advertentie

'Arnoud de Pret uit bestuur AB InBev'

Arnoud De Pret (rechts).

Arnoud de Pret Roose de Calesberg, een van de belangrijkste familiale vertegenwoordigers in de raad van bestuur van de biergigant AB InBev, stapt uit dat bestuur. Hij wordt als vertegenwoordiger van de familieholding Sébastien vervangen door graaf Paul-Louis Cornet de Ways Ruart. Dat meldt het weekblad Trends. De Pret is overigens niet de enige AB InBev-bestuurder van wie het mandaat dit jaar verstrijkt.

Arnoud de Pret zetelt sinds 1990 in de raad van bestuur van de groep, als vertegenwoordiger van EPS (EugéniePatriSébastien), de holding die de belangen van de drie Belgische families achter AB InBev verenigt.

Hij vertegenwoordigt daarbij de meest versnipperde familietak, die bovendien niet helemaal akkoord zou zijn geweest met de overname van Anheuser-Busch door InBev in 2008. Die overname was vooral het geesteskind van de Braziliaanse bestuurder Jorge Paulo Lemann, waarmee duidelijk werd dat het machtscentrum binnen de bestuurskamer van AB InBev naar de Braziliaanse kant was overgeheld. Sindsdien zijn de familiale aandeelhouders hun belang aan het afbouwen om hun kapitaal te herinvesteren in andere bedrijven.

Arnoud de Pret Roose de Calesberg stond in de laatste grootschalige bestuurdersstudie van De Tijd midden vorig jaar op de vierde plaats, met bestuurzitjes bij Delhaize, UCB, Umicore en AB InBev.

Descheemaeker

De Pret is niet de enige die dit jaar zijn bestuursmandaat ten einde ziet lopen. Ook voormalig premier Jean-Luc Dehaene zwaait dit jaar af. Hij bereikt de leeftijdsgrens van 70 jaar. Zijn mandaat werd tijdens de laatste algemene vergadering nog met een jaar verlengd. Ook de Nederlander Kees J. Storm, die als onafhankelijke zetelt, zit met zijn 69 jaar waarschijnlijk te dicht tegen de leeftijdsgrens voor een verlenging van zijn mandaat.

Het is ook de vraag of het mandaat van Stéfan Descheemaeker nog verlengd zal worden. Hij is nog niet te oud, maar verliet intussen AB InBev om financieel directeur bij kleinhandelaar Delhaize te worden. Niet dat die duobaan onmogelijk is, maar Descheemaeker had AB InBev verlaten omdat hij er binnen het management tussen de plooien was gevallen.

Andere bestuurders die hun mandaat wellicht wel zullen verlengen, zijn voorzitter Peter Harf (die gezien zijn 65-jarige leeftijd waarschijnlijk wel aan zijn laatste termijn zal beginnen) en August A. Busch IV, die sinds de overname van Anheuser-Busch in het bestuur zetelt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud