AB InBev stapt grotendeels uit Chinese brouwer

AB InBev verkoopt het grootste deel van zijn belang in Tsingtao, de grootste brouwer in China, aan het Japanse Asahi Breweries. AB InBev ontvangt hiervoor 667 miljoen dollar. De opbrengst moet dienen om de schulden die InBev aanging voor de overname van Anheuser-Busch terug te betalen.

(tijd) - Via de overname van Anheuser-Busch kreeg AB InBev het belang van 27 procent van de Amerikaanse brouwer in Tsingtao Brewery in handen. Tsingtao, in 1903 opgericht door Duitse immigranten, is de tweede grootste brouwer van China. Tsingtao Lager is bovendien wereldwijd het best verkochte Chinese bier. AB InBev verkoopt nu het grootste stuk van zijn belang in Tsingtao, meer bepaald 19,9 procent. Het concern behoudt een minderheidsbelang van ongeveer 7 procent. Plannen om het belang verder af te bouwen zijn er momenteel niet.

Koper van het 19,9 procent-belang is de Japanse groep Asahi Breweries. Dit telt hiervoor 667 miljoen dollar neer.

Concreet verkoopt AB InBev 261,6 miljoen H-aandelen van Tsingtao aan Asahi voor 19,78 Hongkong dollar per stuk. Die prijs houdt een premie van 38 procent in tegenover de slotkoers op 22 januari.

Door deze transactie wordt Asahi de tweede grootste aandeelhouder van Tsingtao na Tsingtao Brewery Group met 31 procent.

De verkoop van het grootste deel van AB InBevs Tsingtao-belang kadert in de schuldenafbouw waar het bierconcern momenteel aan werkt. De opbrengst zal gebruikt worden om de schulden die InBev aanging om Anheuser-Busch over te nemen, verder te verminderen.

Analisten reageren gematigd positief, maar waarschuwen voor overdreven enthousiasme. 'Dit is licht positief nieuws voor AB InBev. Tsingtao is een van de gemakkelijkste activa om te verkopen, gezien de strategische waarde voor de koper.'

AB InBev sloot vrijdag 5,3 procent hoger op 18,45 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud