Advertentie

Aandeelhouders zetten Fountain te koop

Paul Baeck, de CEO van Fountain - Foto Wim Kempenaers ©wim kempenaers (wkb)

De referentieaandeelhouders van Fountain willen af van hun belangen in de Waalse warmedrankenspecialist. Ze hebben een zakenbank onder de arm genomen om een koper te zoeken. Fountain staat met andere woorden in de etalage.

In een kort persbericht, dat donderdagavond laat werd gepubliceerd, maakt Fountain bekend dat Syntegra Capital Fund I, Electra Investissements FCPR, Quaeroq en Bank Degroof 'een zakenbank gemandateerd hebben om investeerders te zoeken met het oog op de overname van hun belangen'. De vier zijn de enige grote aandeelhouders van Fountain.

Syntegra Capital Fund I bezit het grootste belang: 30,2 procent. Syntegra Capital is een onafhankelijke buyout-onderneming die op continentaal Europa focust. Tweede grootste aandeelhouder met 12 procent is Quaeroq, het investeringsvehikel van de bouwgroep Matexi. Een belang van 10,8 procent is in handen van het private equity-fonds Electra Investissements FCPR, terwijl Bank Degroof 5,18 procent bezit. Samen komt dat neer op 58,18 procent. De overige aandelen, goed voor 41,8 procent, zitten verspreid onder het publiek.

Groeiplan

Even wat achtergrond. Het gaat al jaren niet zo goed met Fountain. Het bedrijf is zwaar getroffen door de opeenvolgende financieel-economische crisissen, die tot besparingen hebben geleid bij hun klanten - kleine en middelgrote ondernemingen - waardoor deze minder of goedkopere dranken voorzien voor hun personeel. Bovendien is er een hevige concurrentie van grotere en kleinere spelers in de sector. Fountain wist de voorbije jaren wel licht rendabel te blijven, maar kon alleen via overnames wat groeien.

Twee jaar geleden besliste de raad van bestuur de toenmalige CEO Pascal Wuillaume aan de kant te schuiven. Na een interimperiode nam in april 2012 Paul Baeck, die van Mobistar kwam, de fakkel over. Hij dokterde een groeiplan uit, Kaffa 2017, waarmee de omzet in vijf jaar zou moeten verdubbelen, hoofdzakelijk door een efficiëntere commerciële aanpak. Dat plan genoot de steun van de raad van bestuur, maar kreeg in mei op de algemene vergadering wel kritiek van een aantal (kleinere) aandeelhouders wegens te risicovol. Uit de (zwakke) jaarcijfers - waarbij het dividend over 2012 werd geschrapt - bleek trouwens dat Kaffa heel wat investeringen vergt.

Sterren

Pierre Vermaut, de voorzitter van de raad van bestuur, is niet echt verrast dat de huidige aandeelhouders willen uitstappen. 'Het stond in de sterren geschreven', zegt hij aan de telefoon. Hij wijst er op dat Syntegra en Electra al meer dan 15 jaar aandeelhouder zijn van Fountain, wat al heel lang is voor dit soort aandeelhouders. Bank Degroof zit ook al meer dan 10 jaar in het kapitaal. Het ogenblik lijkt bovendien gunstig, meent Vermaut, want er is een nieuw management en een nieuw businessplan.

Zes jaar geleden scheelde het trouwens niet veel of Fountain was van eigenaar veranderd. Toen was het bedrijf uit Eigenbrakel benaderd door partijen die een ‘significante participatie’ wilden nemen. Fountain schakelde toen zakenbank Petercam in om gesprekken aan te gaan ‘met een beperkt aantal kandidaten’. Maar na enkele maanden werden die gesprekken zonder resultaat stopgezet.

Dat de eventuele verkoop nu 'en bloc' zou gebeuren, vindt Vermaut vrij normaal. De grootste aandeelhouder bezit immers meer dan 30 procent en wie dat belang koopt, is verplicht een overnamebod uit te brengen op het hele bedrijf. Dat wil zeggen dat de toekomstige koper een bod op alle aandelen zal moeten uitbrengen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud