Amerikaanse retailer Supervalu overweegt verkoop

Bananen in een Save-A-Lot-discountwinkel van Supervalu. Zelfs deze keten kan niet langer groeicijfers voorleggen binnen de groep - Foto bloomberg

De Amerikaanse retailer Supervalu zit in slechte papieren, en overweegt een gedeeltelijke of volledige verkoop van het bedrijf. Het management schrapt zijn kwartaaldividend en slikte zijn prognoses voor de komende jaren in. Het bedrijf kampt met zware concurrentie van discounters, en lijkt niet meteen een antwoord te hebben.

Met 4.400 winkels in de VS en zowat 130.000 werknemers is Supervalu bepaald geen kleine speler op de Amerikaanse retailmarkt. Maar de verschillende ketens van de groep, zoals Albertsons, slagen er maar niet in om te weerstaan aan de concurrentie van onder meer Wal-Mart en Costco. Zelfs de laatste sterkhouder, discounter Save-A-Lot, begint van zijn pluimen te laten.

In een nieuwe poging om de activiteiten te herlanceren, kondigt topman Craig Herkert nu een nieuw besparingsplan van 250 miljoen dollar aan, en gaat het verder snoeien in zijn prijzen. Dat komt bovenop eerdere ingrepen. Dit jaar werden al zo'n 2.500 banen geschrapt, onder meer bij de keten Albertsons in Californië en Nevada.

Maar tegelijkertijd blijken ook alle andere opties op tafel te liggen. In een conference call met analisten sloot Herkert de suggestie niet uit dat Supervalu zijn keten Albertsons, en alle daaraan gekoppelde schulden, verkoopt.

Dat Supervalu ook stopt met zijn kwartaaldividend - het laatste dateert van 15 juni, goed voor 8,75 dollarcent per aandeel - en niet langer cijfermatige prognoses geeft, komt hard aan bij analisten. 'Ze hebben altijd gezegd dat alles draait rond hun vermogen om de plannen uit te voeren en de prijzen op het niveau te krijgen dat klanten weer binnenlokt, en dan komen ze naar buiten om te zeggen dat ze strategische opties onderzoeken en het dividend opschorten', zegt een analist. 'Dan vragen mensen zich af: welja, wat is er nu aan de hand?'

Op zich lijkt Supervalu een aantrekkelijke overnameprooi. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd aan 4 keer de bedrijfskasstroom (ebitda), waarmee het de goedkoopste in de sector is. Maar een private equitygroep zoekt naar bedrijven waar met relatief eenvoudige ingrepen en kostenbesparingen snel een ommekeer kan gerealiseerd worden. En dat profiel lijkt momenteel niet van toepassing op Supervalu.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud