Advertentie

Belegger smaakt nieuwe Delhaize-CEO niet

Frans Muller, de nieuwe CEO van Delhaize (foto: Belga) ©BELGA

De Nederlandse groothandelaar Frans Muller wordt de nieuwe CEO van Delhaize. Maar vooral: de gerespecteerde CEO van Delhaize America, Roland Smith, stapt na nauwelijks een jaar op. Beleggers zijn 'not amused'.

Bel20'er Delhaize Group maakte vanochtend bekend dat Frans Muller vanaf 8 november aantreedt als nieuwe CEO. De Nederlander was tot maart CEO van groothandelsketen Metro Cash & Carry. Hij leidde er 740 winkels in 29 landen, met een omzet van 31,6 miljard.

Zoals eerder aangegeven blijft huidig Delhaize-CEO Pierre-Olivier Beckers nog even aan als adviseur en na verloop van tijd als niet-uitvoerend bestuurder in de raad van bestuur. Muller treedt al op 14 oktober in dienst, teneinde de opvolging te verzekeren. 

Muller

Muller brengt 15 jaar bestuurservaring mee vanuit de retailsector. Voor hij bij Metro Cash & Carry doorgroeide van managing director naar functies met verantwoordelijkheden in voornamelijk Oost-Europa, Rusland en Azië, was hij actief bij het Nederlandse vrachttransport KLM Cargo. 

Toch stellen analisten zich vragen bij het aantreden van Muller. Muller moest overigens in maart aftreden bij de Cash & Carry-tak, na teleurstellende resultaten.

Pascale Weber, analiste van KBC Securities, twijfelt aan Mullers achtergrond. 'Muller was actief in de groothandel, dat is iets heel anders dan Delhaize, de detailhandel. Bij groothandel speel je op volume en prijs, terwijl Delhaize ook rekening moet houden met de shop-ervaring en nog veel andere factoren. Het wordt een leerproces voor Muller.'

Smith

Het beurswereldje lijkt ook onaangenaam verrast door het vertrek van de Amerikaanse CEO Roland Smith. De fastfoodveteraan was nauwelijks een jaar aan de slag en succesvol begonnen aan de turnaround van de Amerikaanse Delhaize-dochter. Dat hij nu niet de overkoepelende CEO wordt, is duidelijk een teleurstelling voor beleggers, die het aandeel 7 procent lager sturen.

Smith blijft tot het einde van het jaar aan als senior advisor, maar daarna moeten de Amerikaanse activiteiten rechtstreeks aan Muller rapporteren. Meteen lijkt ook een mogelijke verzelfstandiging van Delhaize America van de baan. Daar hoopten veel beleggers na de exit van Beckers op, omdat er weinig synergieën zijn tussen de Europese en de Amerikaanse ketens.

Weber stelt zich vragen bij die werkwijze. 'Dat de Amerikaanse activiteiten rechtstreeks aan de hoofdzetel moeten rapporteren, is niet vanzelfsprekend. Dan moet Muller zich behalve met de dagelijkse taken ook nog eens bezighouden  met het Amerikaanse werk.'

Buitenlandse CEO's

Met een Nederlandse CEO voor Delhaize worden nu al acht bedrijven uit de Brusselse sterindex geleid door een buitenlander. Buiten Delhaize worden ook AB InBev, GDF Suez, Solvay, UCB, Telenet, Delta Lloyd en Bekaert door een niet-Belg geleid. Volgens analisten komt dat door een verregaande internationalisering van de bestuurskamer. Veel Belgen bekleden ook topfuncties bij buitenlandse bedrijven. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud