België stopt onderzoek naar latere betalingen AB InBev

De Belgische overheid gaat de beslissing van biergigant AB InBev om facturen later te betalen niet verder onderzoeken. Dat liet de woordvoerder van minister van Economie Vincent Van Quickenborne maandag weten. 'Het informeel onderzoek is stopgezet', klinkt het. Ondernemersorganisatie Unizo wil de zaak nu op Europees niveau aankaarten.

(tijd/belga) - Van Quickenborne startte dat onderzoek op nadat AB InBev in april liet weten dat het zijn facturen voortaan na 120 dagen zou betalen, tegen 30 dagen voordien. AB InBev zei toen dat het niet de enige multinational was die zijn betalingsmodaliteiten aanpaste wegens de economische crisis.

De kwestie van de betaaltermijnen van multinationals is geen exclusief Belgisch probleem en moet daarom aangekaart worden op Europees niveau. Dat zegt ondernemersorganisatie Unizo in een reactie.

Volgens Unizo brengen multinationals in meerdere sectoren hun betalingstermijn op 120 dagen. 'Dat brengt de kmo-toeleveranciers in liquiditeitsproblemen", zo luidt het. De ondernemersorganisatie vraagt dat de minister de kwestie van de betaaltermijnen aankaart bij Europa.

Toen AB InBev aankondigde de facturen voortaan na 120 dagen te betalen in plaats van 30 dagen, sprak Unizo van een 'stuitend misbruik van marktdominantie'.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud