Bod Douwe Egberts in kannen en kruiken

Foto EPA

Een Duitse investeerdersgroep onder leiding van Joh. A. Benckiser (JAB) heeft een formeel bod uitgebracht op D.E. Master Blenders 1753 (DE). JAB biedt 12,50 euro per aandeel voor het koffie- en theebedrijf. Dat is een tikkeltje minder dan de 12,75 euro waarvan aanvankelijk sprake was.

Tegen 12,50 euro per aandeel wordt D.E. Master Blenders op circa 7,5 miljard euro gewaardeerd.

D.E. Master Blenders, het vroegere Douwe Egberts, maakte eind maart bekend te onderhandelen met een groep investeerders onder leiding van JAB over een mogelijke overname. Destijds waren de gesprekken nog in een vroeg stadium en was er sprake van 12,75 euro per aandeel.

Nu hebben de investeerdersgroep en haar prooi overeenstemming bereikt over een overnamebod. Dat wordt unaniem gesteund en aanbevolen door het bestuur van D.E. Master Blenders. Zij waren ongetwijfeld gecharmeerd door de belofte van JAB dat het hoofdkantoor en het wereldwijde R&D-centrum van de koffiespecialist in Nederland zullen blijven. De Nederlandse productievestigingen blijven ook draaien.

Hoge waardering

De prijs van 12,50 euro per aandeel houdt een premie van 36 procent in tegenover de gemiddelde koers van de drie maanden tot en met 27 maart. De analisten van KBC Securities raden de aandeelhouders alvast aan op het bod in te gaan. Het houdt een hoge waardering in en de kans op een tegenbod is klein, menen ze.

JAB gaat het overnamebod financieren met circa 3 miljard vreemd vermogen en circa 4,9 miljard eigen vermogen. Het bod zal slechts worden uitgevoerd als ten minste 95 procent van de aandelen is aangeboden.

Wanneer het overnameproces door DE wordt doorbroken vanwege bijvoorbeeld een concurrerend bod, zal het bedrijf JAB 50miljoen euro uitkeren. Als het JAB niet lukt om het bedrijf te kopen doordat het bijvoorbeeld geen toestemming krijgt van mededingingsautoriteiten, zal JAB een beëindigingsbedrag betalen aan DE van 150 miljoen euro.

JAB heeft al een belang van 15,05 procent in D.E. Master Blenders, dat in juni vorig jaar door het Amerikaanse voedingsmiddelenconcern Sara Lee werd verzelfstandigd en naar de beurs in Amsterdam werd gebracht. Als het bod slaagt, zal de beurscarrière van het koffie- en theebedrijf amper een jaar hebben geduurd.

AB InBev-kantje

Na de overname zal D.E. Master Blenders een niet onbelangrijk AB InBev-kantje krijgen. Wanneer het bod slaagt, hebben de overnemers al een nieuwe raad van bestuur klaar. Daarin zal onder meer Peter Harf zetelen. De voormalige voorzitter van 's werelds grootste brouwer is bestuurder en partner van JAB. Harf krijgt het gezelschap van niemand minder dan Alexandre Van Damme. Die AB InBev-bestuurder-in-de-schaduw staat te boek als de architect van de grootste biergroep ter wereld.

Van Damme gaat overigens veel verder dan louter in het bestuur zetelen. Zijn holding Patrinvest zit in het overnemend consortium onder leiding van JAB, via dochter Société Familial d'Investissements. Een en ander past in de diversificatie van de holding van de InBev-families Van Damme en Van der Straten Ponthoz. Hoeveel Patrinvest investeert in de transactie, is niet duidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud