Ciderfamilie Stassen stort zich opnieuw op bubbels

Philippe Stassen. ©© Dominic Verhulst

De ciderfamilie Stassen start twee jaar na de verkoop van haar bedrijf aan Heineken opnieuw activiteiten op in de dranksector. Mogelijk koopt ze merken als Kidibul en Vintense terug van de Nederlandse groep.

De Nederlandse bierreus kocht Stassen twee jaar geleden van de gelijknamige familie. Heineken is niet enkel in bier een van de wereldgrootheden, maar ook in cider. Het is zelfs de grootste ciderproducent ter wereld, vandaar de interesse voor de grootste Belgische producent én verkoper van appelcider.

Bij die overname veranderden ook Kidibul en Vintense (alcoholvrije wijnen) van eigenaar. Kidibul wordt op menig verjaardagfeestje opgediend als kinderchampagne. Vintense is een alcoholvrije wijn die gemaakt wordt door Stassen. Toen Heineken het Waalse bedrijf overnam had het enkel oog voor de cideractiviteiten, maar niet voor wijn of kinderdranken.

De deal van 2012 wordt mogelijk (deels) teruggedraaid, want er borrelt iets bij de Stassens. Drie leden van de familie - waaronder Philippe Stassen, de achterkleinzoon van de oprichter - richtten onlangs de bedrijven op: Neobulles, Kidibul en Vintense. Hun kapitaal ligt tussen 65.000 en 200.000 euro. Wat is de intentie van de familie? Neemt ze de betrokken activiteiten volledig weer over? Of komt er andere soort samenwerking met Heineken? Daarover willen de Stassens niets kwijt. ‘Ik kan u enkel de oprichting van de drie bedrijven bevestigen’, zegt een woordvoerder.

97 jaar onafhankelijk

Cidreries Stassen is 119 jaar oud. Het werd in 1895 opgericht door Léon Stassen in Aubel, in de buurt van Verviers (Luik). Het familiebedrijf bleef 97 jaar onafhankelijk, maar werd in 1992 verkocht  aan de beursgenoteerde Engelse cidergroep Bulmer. In 2002 kreeg Bulmer financiële problemen en werd de Belgische ciderproducent ingelijfd door Scottish & Newcastle. Cider was evenwel geen prioriteit voor de Britse brouwer. Hij verkocht eind 2007 een deel van de cideractiviteiten aan Heineken en Philippe Stassen haalde het bedrijf zelf weer binnen.

Heineken lijfde Stassen uiteindelijk in 2012 volledig in. Philippe Stassen bleef aan het roer als gedelegeerd bestuurder. Dat is nog steeds het geval.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect