Colruyt gaat nipt onder de lat door

Foto Belga

De Halse retailer Colruyt heeft in zijn derde kwartaal, dat de eindejaarsperiode overspant, de analistenprognoses niet kunnen inlossen. De omzet groeide met 6,7 procent, terwijl de analisten minstens op 7 procent mikten. Ook de voornaamste divisies gaan nipt onder de lat door.

Colruyt dwingt zijn beleggers wel tot enig cijferwerk, door cijfers te publiceren over de eerste 9 maanden van het boekjaar, terwijl de analistenprognoses enkel op het derde kwartaal van de groep slaan.

Wanneer de halfjaarcijfers uit de rekening zijn gehaald, blijkt dat de omzet afklokte op 2.070,8 miljoen euro. Dat is een stijging met 6,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Bij Bank Degroof en KBC Securities werd iets hoger gemikt. De divisie detailhandel haalde een omzet van 1.604,6 miljoen euro. Ook dat blijft net achter op de verwachtingen. Hetzelfde beeld bij groothandel en foodservice met een omzet van 321,8 miljoen euro.

Enkel de divisie overige activiteiten heeft de verwachtingen kunnen inlossen. Colruyt heeft de cijfers van die afdeling echter amper in de hand. Ze bestaat voornamelijk uit de DATS24-tankstations, waar de inkomsten in belangrijke mate bepaald worden door de evolutie van de brandstofprijzen.

Jaarwinstprognose

In het persbericht stipt de groep enkele elementen aan die de omzetcijfers beïnvloedden. De meeste aandacht gaat daarbij naar de economische crisis, die de consumenten prijsbewuster maakt. Dat leidt tot 'een vertraagde omzetgroei'. Colruyt kon wel zijn marktaandeel opkrikken, omdat die prijsbewustere consument zijn weg vindt naar de discounters.

Toch zullen deze cijfers opnieuw twijfels doen rijzen over de haalbaarheid van de jaarwinstprognose van het management. Die ligt momenteel op een nulgroei. Colruyt gaf zelf in december aan dat die prognose inlossen na een zwak eerste halfjaar 'uitdagend' wordt.

Analisten stipten al aan dat dat moeilijk zou worden na een winstdaling met 7,8 procent in het eerste halfjaar. Nu ook het derde kwartaal niet meteen reden tot juichen geeft, zal daar weinig verandering in komen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n