Delhaize koopt nieuwe groeimarkt in Balkan

Pierre-Olivier Beckers, CEO van Delhaize (foto: Bloomberg)

De Belgische supermarktgroep Delhaize neemt haar Servische sectorgenoot Delta Maxi Group volledig over. Aan de deal hangt een prijskaartje van 932,5 miljoen euro, inclusief een nettoschuld van 300 miljoen euro. Delta Maxi heeft 450 winkels, verspreid over vijf Zuid-Europese landen. De regio is een bruggenhoofd voor de bestaande Delhaize-ketens in Griekenland en Roemenië.

Delta Maxi, opgericht in 2000, is een onderdeel van de Delta Holding van miljardair Miroslav Miskovic, een van rijkste mannen van Servië (lees hier ons portret van 14 juli 2010).Delta Maxi zal in 2011 naar verwachting een omzet boeken van 1,35 à 1,4 miljard euro en een ebitda (bedrijfskasstroom) van 85 à 90 miljoen euro.

De activiteiten omvatten 350 winkels in Servië, waar Delta Maxi de marktleider is, en verder ook supermarkten in Bulgarije, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Albanië. Alles samen goed voor 15.000 werknemers.

BALKAN

Dat Delhaize naar Delta Maxi lonkte, lekte eerder al uit. Al in juli vorig jaar schreef De Tijd dat de groep onderhandelde over een (gedeeltelijke) overname.

Met een prijskaartje van 932 miljoen euro is de overname de grootste deal met een Belgische partij sinds begin dit jaar. Voor Delhaize gaat het om de grootste deal sinds de overname van de Amerikaanse keten Hannaford in 2000.

In­ter­ac­tief: Waar zijn Delhaize, Ahold en Carrefour aanwezig? Ontdek het op onze kaart.

Delhaize-topman Pierre-Olivier Beckers heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij de Balkan als een aantrekkelijke groeimarkt beschouwde. Bovendien is Delta Maxi niet alleen een sterke speler in de regio, de activiteiten van de groep vormen ook een perfecte corridor tussen het Griekse en Roemeense winkelnet waarover Delhaize al beschikt. In Griekenland bezit Delhaize een meerderheidsbelang in Alfa-Beta (zo'n 220 winkels), in Roemenië telt de groep zo'n 60 supermarkten. Griekenland was over 2010 goed voor een jaaromzet van 1,56 miljard euro.

Zo'n corridor is niet alleen belangrijk vanuit logistiek oogpunt, hij creëert ook schaalvoordelen voor de huismerken van Delhaize. Nu de groep, met 800 winkels in de regio en een verwachte omzet van 3,4 miljard euro gespreid over zeven landen, een van de belangrijkste spelers wordt in Zuidoost-Europa, versterkt ze ook haar onderhandelingspositie tegenover de leveranciers.

PRIJS

Samen met de exploitatie van de Delta Maxi-winkels koopt Delhaize ook het vastgoed van de helft van de vestigingen. Er zijn ook twee distributiecentra betrokken bij de deal.

De prijs die Delhaize betaalt, stemt overeen met 10,4 à 11 keer de verwachte ebitda van Delta Maxi over 2011, of 0,67 à 0,69 keer de verwachte omzet. De overname zal nog dit jaar bijdragen tot de winst van de groep.

Lazard, Bank of America Merrill Lynch en Raffeisenbank adviseerden Delhaize bij de transactie. CMS DeBacker verleende juridisch advies.

Delhaize geeft vanmiddag in een conference call meer informatie over de acquisitie. Volgende week donderdag publiceert de groep haar jaarresultaten. Eerder liet ze al weten dat de omzet over 2010 steeg tot 20,8 miljard euro. De groep telt wereldwijd 2.800 winkels. Zuid-Europa is na de VS en België de belangrijkste markt van het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content