Advertentie

Delhaize ook weg uit Bosnië-Herzegovina

Delhaize-topman Frans Muller ©REUTERS

Na Albanië, Montenegro en Bulgarije doet Delhaize nu ook zijn winkels in Bosnië en Herzegovina van de hand. De 39 supermarkten worden overgenomen door Tropic Group. De verkoopprijs is niet bekendgemaakt.

Bosnië was een van de landen die Delhaize in 2011 in handen kreeg via de overname van de supermarktgroep Delta Maxi. Toenmalig topman Pierre-Olivier Beckers telde toen 932 miljoen euro neer voor een groep Balkanlanden, die Delhaize een sterkere positie moest opleveren in zuidoost-Europa.

Maar van die ambities blijft niets meer overeind. Delhaize moest zich focussen op de uitdagingen in zijn belangrijkere markten, met name de VS en België, en had niet voldoende tijd en middelen om de zwakkere activiteiten van Delta Maxi uit het slop te trekken.

Frans Muller, sinds november vorig jaar de nieuwe CEO van Delhaize, wil zich enkel nog concentreren op Servië, het grootste en ook meest rendabele deel van Delta Maxi. Hij verkocht eerder al de Bulgaarse winkels, en voor zijn komst werden ook al Montenegro en Albanië afgestoten.

Indonesië

De verkoop van de Bosnische divisie hing al even in de lucht. Analisten waren het al langer over eens dat Delhaize geen toekomst had in dat land. En afgelopen weekend was Muller in een interview met De Tijd ook al erg duidelijk. 'Bosnië is een land waar we niet kunnen winnen', klonk het.

Daarmee lijkt Delhaize zo goed als klaar met de schoonmaakoperatie in zijn groepsstructuur. Het enige onzekere deeltje is nog Indonesië, waar Delhaize een belang van 51 procent heeft in de keten Super Indo. Over die activiteit bleef Muller vaag tijdens de persconferentie over de jaarresultaten. 'Ik reis binnenkort naar Indonesië om daar met onze partner de opties voor de toekomst te bekijken', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud