Delhaize smukt cijfers op met bonustruc

Delhaize-topman Pierre-Olivier Beckers - Foto Emy Elleboog

Kleinhandelaar Delhaize heeft in het derde kwartaal beter dan verwachte resultaten geboekt. De groep pikte een belastingvoordeel mee in de VS. Bovendien werd de bedrijfswinst opgekrikt door een eenmalige ingreep, in de vorm van het schrappen van bonussen in de VS.

De omzet steeg, gezuiverd van het effect van de aangesterkte dollar in vergelijking met vorig jaar, met 1,6 procent tot 5,82 miljard euro. Analisten hadden 5,75 miljard verwacht. De bedrijfswinst (ebit) ging 9,4 procent achteruit tot 231 miljoen euro. Een flinke daling, maar fors beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 194 miljoen euro. De nettowinst, deel van de groep, kwam uit op 189 miljoen euro, bijna het dubbele van de 98 miljoen die analisten hadden voorspeld.

Die nettowinst werd gedeeltelijk opgekrikt dankzij een belastingmeevaller. Delhaize kreeg gelijk bij de afwikkeling van belastingkwestie in 'verschillende Amerikaanse jurisdicties'. Dat leidde tot een voordeel van omgerekend 47 miljoen euro. De analisten van Rabo Securities stippen bovendien aan dat Delhaize zijn bedrijfswinst eenmalig opkrikte door flink te snoeien in de voorziene bonussen in de VS.

Delhaize zegt zelf dat die ingreep de toestand op de Amerikaanse markt weerspiegelt. Met andere woorden: de doelstellingen voor het verkrijgen van de bonussen zullen niet gehaald worden. Gevolg: de bedrijfswinst krijgt een eenmalige opkikker ter waarde van 45 miljoen euro. 'Wanneer de onderliggende bedrijfswinst wordt aangepast wegens die bonusvrijgave, komt die uit op 186 miljoen euro, 6 procent onder de consensus', stellen de Rabo-analisten.

Een gegeven dat Delhaize niet verzwijgt, maar het is een element voor de aandachtige lezer. Dat blijkt ook uit een van de slides van de presentatie over de kwartaalresultaten. Daar wordt de impact van de bonusingreep wel vermeld, maar dan enkel in een voetnoot (zie hieronder). Dat betekent concreet dat de operationele marge eigenlijk geen 4 procent bedraagt, maar dicht bij het dieptepunt blijft met 3,3 procent.

In de VS blijft het dus zwaar voor Delhaize. De vergelijkbare omzet (omzet uit een gelijk aantal winkels) daalde met 1,6 procent. De totale omzet in de VS daalde met 2,4 procent tot 3,8 miljard euro. Maar dat laatste cijfer wordt vertekend door het feit dat Delhaize volop bezig is met de herpositionering van zijn Food Lion-keten. Dat leidde tot tijdelijke en definitieve winkelsluitingen, die hun sporen nalaten in de cijfers.

Maar die winkelomvormingen lijken ook hun vruchten af te werpen. 'Hoewel nog steeds negatief, verbeterden de volumetendensen voor het derde opeenvolgende kwartaal als gevolg van de herpositionering bij Food Lion', klinkt het. Een goede prestatie van die keten is erg belangrijk voor Delhaize. De grootste Amerikaanse keten van de kleinhandelaar is goed voor zo'n 40 procent van de groepsomzet.

In België ging de vergelijkbare omzet met 0,6 procent omhoog. De totale omzet steeg met 0,4 procent tot 1,2 miljard euro. 'Als gevolg van verslechterende economische omstandigheden bleef de concurrentie hevig en gefocust op de prijs', zegt Delhaize in het persbericht. Delhaize moest daarom ook snoeien in zijn prijzen, en dat heeft gevolgen voor de bedrijfswinst, die met 22,5 procent daalde. Dat is veel, maar niet zoveel als analisten hadden verwacht. Zij voorspelden een daling in de buurt van 30 procent.

Het management bevestigt zijn verwachtingen. Topman Pierre-Olivier Beckers blijft uitgaan van een daling van de bedrijfswinst met 15 à 20 procent. Hij mikt daarbij op de onderkant van die vork, maar dat betekent niet dat het cijfer dicht tegen de -15, maar eerder in de richting van minus 20 procent zal gaan. Dat werd duidelijk tijdens de conference call naar aanleiding van de cijfers. Het voornemen om over 2012 500 miljoen euro aan vrije kasstroom te genereren, blijft overeind. Op het einde van het derde kwartaal staat die teller op 323 miljoen euro.

'Die aanpak zou moeten leiden tot duurzame omzetgroei en de realisatie van aandeelhouderswaarde', zegt Beckers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud