Advertentie

Delhaize verkoopt Bulgaarse winkels

De nieuwe Delhaize-topman Frans Muller (links) verkoopt nog maar eens een deel van het onder zijn voorganger Pierre-Olivier Beckers (rechts) overgenomen Delta Maxi - Foto Belga ©BELGA

Kleinhandelaar Delhaize verkoopt zijn Bulgaarse winkels aan AP Mart. Het gaat om een relatief kleine activiteit, goed voor 54 winkels. Hoeveel die opbrengen, wordt niet bekendgemaakt.

Er werd al geruime tijd gespeculeerd over de plannen van Delhaize in Centraal-Europa. De groep heeft heel wat zaken in zijn hoofd, en dan vooral in haar belangrijkste markt de VS, waardoor de middelen om elders te blijven investeren, eerder beperkt zijn.

‘De logica van de verkoop is dezelfde als bij de verkoop van de Montenegrijnse activiteiten. We verkiezen onze energie en middelen te focussen op markten waar we leidend zijn. Denk aan Roemenië, Servië en Griekenland’, zegt woordvoerder Steven Vandenbroeke. Over een mogelijke verkoop van de divisie Bosnië-Herzegovina geeft Delhaize geen commentaar.

Delhaize is in Bulgarije actief met de merken Piccadilly en Piccadilly Express. Die bevinden zich vooral in de stedelijke gebieden in en rond Sofia, Varna en Plovdiv. Alles samen gaat het wel om amper 54 winkels. De verkoop aan AP Mart zou in het tweede kwartaal afgerond moeten worden.

Het gaat om een winkelnetwerk dat Delhaize in handen kreeg via de overname van Delta Maxi in 2011. Een deal van meer dan 900 miljoen euro, die Delhaize een stevigere voet aan grond moest geven in de Balkan. Maar die grond bleek verre van stabiel. 

Sinds de deal werden al de activiteiten in Albanië en Montenegro van de hand gedaan. Nu volgt dus Bulgarije. Ook de toekomst van de activiteiten in Bosnië Herzegovina oogt onzeker. Op die manier zou Delhaize uiteindelijk enkel de Servische activiteiten overhouden. Dat zijn ook de enige rendabele delen van het voormalige Delta Maxi.

Delhaizes nieuwe topman Frans Muller is dus duidelijk niet van plan om meer energie dan nodig in de Balkan te steken. Hij maakt zo verder werk van de afwikkeling van een wel erg onfortuinlijk avontuur in de Balkan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud