Advertentie

Delhaize verkoopt al deel Delta Maxi

Delhaize-topman Pierre-Olivier Beckers - Foto Belga

De detailhandelaar Delhaize heeft over 2012 een beter dan verwachte omzet geboekt. Belangrijker is evenwel dat de groep de Albanese activiteiten van het in 2011 overgenomen Delta Maxi opnieuw verkoopt. In de VS wordt verder gesnoeid in het winkelnetwerk.

Delhaize boekte in het vierde kwartaal een omzet van 5,763 miljard euro. Dat brengt de jaaromzet over 2012 op 22,737 miljard euro. Daarmee klopt de groep de verwachtingen van KBC Securities, dat mikte op respectievelijk 5,729 en 22,717 miljard euro. Delhaize gaat op basis van voorlopige cijfers uit van een daling van de onderliggende operationele winst over 2012 met 17,5 procent. Daarmee belandt de groep precies halfweg de vooropgestelde vork van 15 tot 20 procent daling, waar het tot dusver verwachtte om eerder onderaan de verwachtingsvork uit te komen.

De cijfers in de Verenigde Staten werden duidelijk beïnvloed door de maatregelen die Delhaize-topman Pierre-Olivier Beckers nam om de activiteiten er weer op de rails te zetten. Zo werden er in februari vorig jaar 126 winkels gesloten. Dat leidde tot een omzetdaling van 2,1 procent. De vergelijkbare omzet (omzet uit een gelijk aantal winkels) bleef vlak wanneer een negatief kalendereffect van 0,3 procent buiten beschouwing wordt gelaten.

Positieve marktreactie

Dat laatste is verrassend goed. Analisten verwachtten gemiddeld een daling van de vergelijkbare omzet met 0,7 procent. Dat betekent dat Delhaize duidelijk meer volumes verzette in de VS. De analisten van Rabo Securities stippen aan dat het de eerste keer is in zo'n drie jaar dat Delhaize zo'n prestatie kan voorleggen in de VS. Dat verklaart ook grotendeels de positieve marktreactie donderdag.

De Belgische activiteiten deden het een stuk beter met een omzetgroei van 2,4 procent, gestut door een vergelijkbare omzetgroei van 0,8 procent. Het segment Zuidoost-Europa en Azië, ten slotte, kende aan ongewijzigde wisselkoersen een omzetgroei van 7,3 procent.

Dat laatste cijfer verbergt echter aanhoudende problemen bij de in 2011 overgenomen keten Delta Maxi, die actief is in de Balkan. Delhaize nam die groep in de zomer van 2011 over voor een goeie 900 miljoen euro. Tot dusver kon Delta Maxi overwegend groeicijfers voorleggen, maar dat nam niet weg dat Delhaize al eens moest ingrijpen.

Overtollig vet

Begin 2012 werd duidelijk dat Delhaize tijdens het boekenonderzoek bij Delta Maxi had gezien dat er wat overtollig vet aan Delta Maxi hing. Dat werd toen op diverse plaatsen weggesneden. Maar nu gaat Delhaize een serieuze stap verder. Alle winkels in Albanië moeten eruit. Het gaat weliswaar om slechts 23 winkels, maar het toont aan dat Delta Maxi geen complexloos groeiverhaal is. Delhaize heeft al een akkoord over de verkoop, maar zegt niet wie de winkels overneemt.

En in de VS gaat de grote schoonmaak ook voort. Dit keer valt de bijl bij de keten Sweetbay, die vooral in Florida actief is. Daar verdwijnen 34 winkels. De totale kostprijs van alle winkelsluitingen komt uit op 130 miljoen euro. Daarvan wordt 50 miljoen nog geboekt in 2012, de rest is voor 2013.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud