Dividend kan Delhaize-belegger niet vermurwen

Delhaize-CEO Frans Muller - Foto Belga ©BELGA

Frans Muller, sinds november vorig jaar de nieuwe CEO van Delhaize, trakteert zijn aandeelhouders meteen op een hoger dividend. Maar de resultaten van de groep over 2013 konden de verwachtingen niet inlossen. Beleggers sturen het aandeel zowat 4 procent lager.

De in januari reeds gepubliceerde omzetcijfers waren met 21,1 miljard euro nog beter dan verwacht. Maar de rest van de cijfers blijkt de verwachtingen niet te kunnen inlossen. De recurrente bedrijfswinst (rebit) kwam uit op 753 miljoen euro, een daling met 4,2 procent en licht onder de analistenprognose van 756 miljoen euro. De marge loste met 3,6 procent op groepsniveau de verwachtingen wel in.

De nettowinst klokte af op 179 miljoen euro, een toename met 71,8 procent in vergelijking met 2012, toen allerhande herstructureringslasten en waardeverminderingen de winst drukten. Dat lijkt een zware misser in vergelijking met de gemiddelde analistenverwachting van 376,3 miljoen euro, maar dat was een consensus die grote verschillen verborg.

De minst optimistische analist verwachtte 165 miljoen euro winst, de meest euforische mikte op 472 miljoen. Maar over de hele lijn beschouwd lijkt het er toch op dat Delhaize een eerder tegenvallende nettowinst heeft geboekt.

Dat belet de groep evenwel niet om een gullere dividendpolitiek aan te nemen. Delhaize wil voortaan ongeveer 35 procent van de onderliggende nettowinst, deel van de groep, naar de aandeelhouders laten vloeien. Concreet betekent dit dat het dividend over 2013 met 11 procent stijgt in vergelijking met een jaar eerder, tot 1,56 euro per aandeel.

Herschikking management

Het lijkt meteen de eerste opgemerkte beleidsdaad te zijn van de nieuwe CEO. Muller pakt daarnaast nog uit met een herschikking van zijn directiecomité. Nieuws over een nieuwe topman voor de Amerikaanse divisie is er nog niet. Maar de subdivisie Europa verdwijnt wel helemaal. Dirk Van den Berghe, die Delhaize België leidt, treedt toe tot het groepsmanagement.

Daarnaast trekt financieel directeur Pierre Bouchut het laken nog wat meer naar zich toe. Hij krijgt, naast de financiën, nu ook de verantwoordelijkheid over IT. Nicolas Hollanders, die tot dusver verantwoordelijk was voor die post, in combinatie met personeelszaken, verlaat Delhaize. In zijn plaats komt Marc Croonen, die personeelsdirecteur wordt.

Vooruitzichten

Becijferde prognoses voor het komende jaar geeft Delhaize (nog) niet. Onder Mullers voorganger, Pierre-Olivier Beckers, werd pas bij de eerstekwartaalresultaten een doelwit voor de onderliggende bedrijfswinst gegeven. De supermarktketen prikt wel al een investeringsbudget vast. Dit jaar wordt 625 miljoen euro voorzien, een toename met zowat 10 procent in vergelijking met de 565 miljoen euro die vorig jaar werd geïnvesteerd. Met dat budget zouden onder meer 180 nieuwe winkels geopend moeten worden.

De groep zet de schaken wel meteen op scherp voor het eerste kwartaal, waarin we ons mogen verwachten aan een winstdaling. Dat is een gevolg van verdere investeringen bij de Amerikaanse ketens Food Lion en Hannaford.

Maar het is vooral in België dat de lamp brandt. 'Delhaize België blijft kampen met hoge concurrentie en druk op de verkoop-, algemene en administratieve kosten', klinkt het. Delhaize reageert daarop met prijsverlagingen en promoties, wat aan de marges vreet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud