Advertentie

Egeria koopt frikadellenmaker Beckers

De Nederlandse investeerder Egeria, die onder meer NRC Media en United Dutch Breweries (Oranjeboom) bezit, stapt in de frikadellen en kroketten. Hij koopt diepvriestak Izico, eigenaar van onder meer het merk Beckers, van Wessanen.

De diepvriestak van Wessanen stond al enige tijd in de etalage. Egeria koopt Izico voor 68 miljoen euro en zal nog eens maximaal 3,5 miljoen euro extra betalen als Izico dit jaar aan een winstdoelstelling voldoet. De prijs ligt daarmee iets boven de verwachtingen (50 à 65 miljoen euro).

De overname van Izico door Egeria moet nog worden goedgekeurd door onder meer de Nederlandse mededingingsautoriteiten.

Izico heeft twee productielocaties in Nederland (Katwijk en Deurne) en één in ons land (Bocholt). Die laatste is de grootste frikadellenfabriek ter wereld.

Izico is ook het bedrijf achter de iconische Bickyburger, veruit de meest populaire burger in ons land. 'Alle activiteiten, ook al het personeel, gaan over naar Egeria', zo benadrukte een woordvoerder woensdag. Bickyburger blijft dus Nederlandse eigendom, hoewel de snack enkel in België te verkrijgen is.

Wessanen wilde van zijn snackdivisie af omdat deze markt nog amper groeit. Vooral in Nederland is er een regelrechte oorlog aan de gang tussen Mora en Beckers.

De derde speler bij onze noorderburen is het Belgische Vanreusel, dat daar 20 procent van zijn totale omzet behaalt. De CEO van Vanreusel verklaarde enkele weken geleden nog tegenover De Tijd dat hij geïnteresseerd was in een overname van Beckers 'omdat autonome groei niet langer volstaat'. Dat het bedrijf nu naast zijn grotere concurrent grijpt, zal het waarschijnlijk in de richting van andere markten duwen, zoals de kant-en-klaar-maaltijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud