Advertentie

Fiscus legt massale bierfraude bloot

Het Gentse gerecht onderzoekt een grootschalig fraudecircuit waarbij een duizendtal horecazaken jarenlang in het zwart van drank zouden zijn bevoorraad. Na een klacht van de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) zijn vorige week dinsdag vijf huiszoekingen uitgevoerd bij Creve Drinks, een grote drankencentrale uit Waarschoot, en bij de bedrijfsleiders thuis. Dat bevestigt het Gentse parket aan De Tijd.

Het zou de eerste keer zijn dat de fiscus en het gerecht zo’n grootschalig zwart circuit in de horecasector bloot weten te leggen.

Het gerecht heeft aanwijzingen dat Creve Drinks jarenlang grote hoeveelheden bier, frisdranken, koffie en andere dranken heeft geleverd aan een duizendtal horeca-uitbaters in het Gentse en aan de kust. In sommige gevallen zou de helft van de leveringen in het zwart zijn gebeurd.

Het is wachten op de resultaten van het onderzoek van de inbeslaggenomen stukken om een exact bedrag te kunnen kleven op het vermoedelijke fraude- systeem.

Om de zwarte verkopen te verbergen, zou de geviseerde drankencentrale systematisch valse facturen hebben opgesteld. Die zouden zijn gericht aan fictieve afnemers, zoals vzw’s en particulieren.

Testcase

Volgens onze informatie is het Gentse strafdossier een belangrijke testcase voor de BBI om de zwarte bevoorrading in de horeca aan te pakken. Soortgelijke zwarte circuits in andere sectoren, zoals de grootschalige fraude met bloemleveringen aan bakkerijen, zijn ooit al succesvol blootgelegd door de belastinginspectie.

Creve Drinks is een drankencentrale, in 1960 door de familie De Wilde opgericht, met een jaaromzet van ruim 20 miljoen euro. Het bedrijf levert een groot assortiment van bieren, wijnen, likeuren, frisdranken, koffie en snoepgoed aan horecazaken en particulieren. Aan het bedrijf zijn ook verschillende vastgoedvennootschappen verbonden. Die verhuren horeca-etablissementen.

Creve Drinks had woensdag een reactie beloofd op het lopende onderzoek, maar die kwam er uiteindelijk niet. De sectorfederatie Ho.Re.Ca Vlaanderen heeft naar eigen zeggen geen zicht op de omvang van de zwarte circuits in de sector.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud